Vet aquí que una vegada, fa molts i molts anys, el nostre amic Òscar Sardà va trobar un follet passejant pel bosc. Després de parlar-hi una bona estona i d’escoltar les seves aventures, va establir-hi una bona amistat i va decidir, tot tornant cap a casa, ser autor i il·lustrador de totes aquelles històries que el follet havia viscut (i de totes les que viuria en endavant!). D’altra banda, també fa molt i molt temps, en un regne molt llunyà hi havia un nen que no podia dormir de tanta por que tenia! Sort que un rondallaire va inventar-se una història nova –la d’un follet valent, intrèpid i sense por– per ajudar el menut a descansar.

Sigui d’una manera o d’una altra, el cert és que d’això ja fa més de 15 anys i, des d’aleshores, més de 100.000 lectors de tot arreu han pogut descobrir qui és el follet Oriol en algun dels més de 20 llibres que Barcanova ha publicat fins ara.

Parlar de 100.000 lectors no és poca cosa, i menys en català! Però les aventures del follet i la seva actitud davant l’adversitat ressonen en les inquietuds dels petits de la casa. Valors com l’amistat, l’enginy i la resolució no violenta dels conflictes que el follet Oriol i els seus acompanyants experimenten al llarg del camí són la marca de la casa i un dels elements clau per entendre el seu èxit al llarg de tants anys.

Però hi ha altres elements comuns a tota la col·lecció. La doble tipologia de lletra (de pal per als nens i un text més detallat pensat per ser llegit pels adults) permet gaudir del llibre en diferents situacions, i la seva estructura visual (una gran il·lustració a la pàgina dreta acompanyada pel text a l’esquerra) serveix de porta d’entrada a formats de narració visual més complexos com ara el còmic. Tot i que la sèrie està pensada per a infants d’uns 4 anys, no és estrany de veure nens i nenes més petits i més grans d’aquesta edat divertint-se amb les vivències del follet Oriol.