Montse Homs guanya el XXXIX Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya 2020 amb una obra que combina fantasia i realitat en línia amb la millor literatura infantil universal 

L’escriptora Montse Homs Aumatell ha estat proclamada guanyadora del XXXIX Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya 2020 per la seva obra Arrecades d’avellaner. Aquest any, a conseqüència de la Covid-19, la Fundació Guillem Cifre de Colonya ha decidit no fer cap acte públic de lliurament del premi literari.

Arracades d’avellaner és una novel·la de base realista amb tocs de fantasia protagonitzada per una nena de set anys, la Lisa, i la seva mascota, la Ketti, una guineu domesticada, que té dos anys. La guineu és, precisament, la narradora dels esdeveniments i, com a les faules, ens apareix gairebé humanitzada. La Lisa viu en una mena de paradís o de bombolla idíl·lica (família, entorn natural i social, joguines…) que de cop trontolla per un fet aparentment insignificant que ho tensa tot. La tendresa i la placidesa que fins en aquell moment ho havien dominat tot esdevenen incertesa i temor, sensacions que afecten la vida familiar, i sobretot la Lisa, que emmalalteix i tot. La Ketti i l’avi Pere seran fonamentals a l’hora de superar-ho i tornar les aigües a port. En tot el relat, les transicions entre el que és real i que és pura fantasia se succeeixen d’una forma tranquil·la i, per al lector, encisadora.

D’Arracades d’avellaner, el jurat n’ha volgut destacar sobretot: la poeticitat de la llengua, la riquesa de les descripcions, el bon enllaç dels diversos recursos literaris utilitzats, la versemblança dels ambients creats encara que siguin imaginaris i, especialment, la capacitat de l’autora de combinar fantasia i realitat en línia amb la millor literatura infantil universal, a alguns models de la qual l’obra fa referència amb gran eficàcia i discreció.

El jurat ha estat format per l’editora Sara Moyano i l’escriptor Pere Martí, en representació d’Editorial Barcanova, l’escriptor Miquel Rayó i el filòleg i professor de la Universitat de les Illes Balears Jaume Guiscafrè.

L’edició d’enguany ha tingut una alta participació. S’hi han presentat un total de 31 obres procedents de Catalunya i Illes Balears, amb una bona mostra de diversitat temàtica.

Des de la seva primera edició l’any 1981, el Premi Guillem Cifre de Colonya ha donat suport a la literatura infantil i juvenil en català i ha publicat trenta-sis obres d’autors com ara Joaquim Carbó, Josep Francesc Delgado, Lolita Bosch, Rosa Maria Colom, Pere Rosselló, Miquel Ferrà, Pere Morey, Miquel Rayó, Xavier Vernetta o Ruth Tormo. La majoria d’aquestes obres han esdevingut lectura habitual dels lectors més joves, i han format part també de la selecció de llibres amb què treballen els centres educatius de l’àmbit de la nostra llengua.

El Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya està patrocinat per la Fundació Guillem Cifre de Colonya i compta amb el suport de l’editorial Barcanova, qui publica les obres guanyadores. El Premi guardona novel·les en llengua catalana adreçades a infants i joves de 8 a 14 anys i està dotat amb una quantitat de 7.000 €.

Montse Homs va néixer a Gurb el 1960. Ha estat mestra durant més de trenta anys durant els quals va publicar Els Murris, un material per a l’aprenentatge de la lectoescriptura que inclou dotze contes literaris. També ha publicat contes a la revista Cavall Fort i en aquest moment està preparant un recull de poemes. S’ha format com a escriptora a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.