No hi ha llibres, no hi ha música, ningú no es qüestiona res, ningú no es mira als ulls i només existeixen dos colors: el blau i un altre. Precisament, el color blau és el subtítol de la nova novel·la de Gemma Pasqual i Escrivà, que té un títol igualment curt, punyent: LIKE.

Aquesta història distòpica s’endinsa en un món en què tenen una importància fonamental els likes que cada individu pugui anar acumulant. La posició social de cada un depèn d’aquests likes, que es poden aconseguir a base de ser popular i simpàtic, en una societat en què el que mana és l’estètica. Obeir, no qüestionar, adorar el gran líder, complir les regles… són fets que també hi ajuden.

Però els likes del títol son la clau per ocupar un lloc destacat. Tal com plantejava un celebrat capítol de la sèrie distòpica per excel·lència, Black Mirror, els somriures en les xarxes, els emojis amb el dit cap amunt, els m’agrada són els que assenyalen que els seus receptors són millors i tenen més possibilitats de prosperar en unes societats que encara estan per arribar… o no.

Els primers lectors de Like van gaudir d’una trobada amb la Gemma Pasqual,
per explicar la novel·la als seus seguidors a les xarxes socials

Gemma Pasqual, després de l’èxit de la trilogia protagonitzada per la Xènia, amb desenes de milers d’exemplars venuts (i el que encara és millor, llegits per uns joves amb fam de bones històries), presenta ara aquesta visió tan personal d’un món potser no tan llunyà. Kas érs la protagonista d’aquesta història  localitzada en una societat sotmesa al gran líder Magnus, amb capítols trepidants que pugen i baixen quant a reconeixement popular i títols que són senzills recomptes de likes, tan dur com la vida mateixa.