El restaurant Cook and Travel, de Salou, va acollir un sopar doblement literari. Amb la presència de diversos autors d’Editorial Barcanova, que van compartir les seves experiències amb docents del territori tarragoní, el menú estava ple de referències literàries. El «culpable», el xef Pep Moreno.

Aquest cuiner, responsable del restaurant Deliranto, ha aconseguit aquest any la seva primera estrella Michelin i fa molts anys que «marida» cuina i literatura. Per a aquesta ocasió es va inspirar en les novel·les de les quals es parlava en l’acte celebrat a Salou, i la seva imaginació va fer possible plats tan suggeridors com aquests.

Una novetat molt recent és la novel·la d’Arturo Padilla ENTRE DOS BLAUS, en què la superfície del mar separa dos mons ben perillosos i en què caldrà lluitar per sobreviure entre aquests dos blaus. ¿Com es pot convertir això en un plat? Molt fàcil: amb la recepta Mar i cel, que combina perdiu i gambes.

La guardonada novel·la CAMINS DE NIT, de Raimon Portell, intenta respondre  a una sèrie de preguntes:  Qui és en Lazu ? Quina relació té amb la Rut? Què hi fa, la Rut, al castell de Montsegur? I d’en Marc l’Anxova, el seu guia i amic, què se n’ha fet? La resposta és en les pàgines d’aquest llibre, però se’n pot fer un tastet amb aquest plat: Coca de calamars amb escalivada marina i anxoves

La tomba és el nom d’un bistec tàrtar de vedella, amb ou cuit a baixa temperatura i creu de pa, inspirat en I LA MORT EM PARLAVA, de Noemi Bagés, una història intensa, plena de desavinences, de passats tèrbols i revenges, però, també, de retrobaments i de noves oportunitats.

EL FAEDOR DE MENTIDES, de Maria Carme Roca, relata una història en què l’Alexandre diu que és el Príncep de les Maresmes, ja que això és el que li ha fet creure sempre el seu pare. Però un dia es queda sol, i quan explica qui és, no se’l creu ningú. Ell fa temps que dubta, Però…, qui és en realitat? Com convertir això en un plat? Pep Moreno ho té clar: això és una «trampantojo», segons la qual res no és el que sembla.

Quan el sopar ja està molt avançat, el millor és un gelat, presentat d’una manera diferent: burrata amb coca de tomàquet i gelat d’alfàbrega. Serveix d’homenatge a COMO TÚ, un volum amb molts autors, moltes veus, moltes il·lustracions. Una obra que vol ajudar a educar en la igualtat.

I per rematar un sopar molt evocador, una revisió d’una novel·la distòpica: EDOLL, INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL, de Jordi Folck, que narra les vivències de l’Alexandra quan rep un dispositiu artificial anomenat EDOLL. Davant  de tanta intel·ligència artificial, una mirada a la realitat més propera: verduretes de l’hort, papada ibèrica del bosc, llagostins del mar.

Bon profit i bones lectures.