Potser a algú li ha passat per alt que el passat 27 de febrer vam poder tornar a gaudir d’una nova aventura del follet Oriol. En aquesta ocasió, el follet Oriol i els seus amics reben una notícia molt preocupant: l’illa llunyana de Tomuku, on viuen els buscadors de perles, està envoltada de deixalles de plàstic. La brutícia del mar no permet bussejar als tomukis, posa en perill la supervivència de les tortugues i deixa atrapats els peixos en el fons marí. La vida dels habitants de l’illa i la de les espècies animals que hi viuen està en perill. Per això demanen ajuda. Els envasos, les ampolles i les bosses de plàstic que no es reciclen, van a parar al mar, de manera que poden posar fi a la vida del planeta! Sense dubtar-ho ni un moment, el follet Oriol, l’Anxoveta i la Nora emprenen un arriscat viatge per ajudar els tomukis.

Per saber si tenen èxit en el seu viatge caldrà que llegiu el llibre, però potser ja us sona la història? L’illa de Tomuku no existeix, però sí que hi ha cinc o més illes de plàstic al planeta, formades per deixalles a la deriva que els corrents marins ajunten allà on convergeixen. Les més conegudes són la del Pacífic Nord i la de l’Atlàntic Nord i es calcula que el 80 % de la seva superfície prové de deixalles terrestres, mentre que el 20 % restants són dels vaixells. Aquestes illes no han deixat de créixer en els darrers anys, i s’espera que encara vagin augmentant al llarg del temps a no ser que apliquem mesures immediates (com prohibir els plàstics d’un sol ús).

Els que coneixem el follet Oriol l’hem vist empescar-se idees de tota mena per acabar triomfant en les seves grans (i petites) aventures. Però, de vegades, cal molt més que un follet valent per aconseguir canvis importants. Tal com els tomukis es veuen amenaçats pel plàstic, la nostra societat ho està per les deixalles, la contaminació o el canvi climàtic. I per combatre aquests elements tenim, a més del follet Oriol, l’Agenda 2030.

L’Agenda 2030 és un programa de 17 punts acordat pels 193 països que formen les Nacions Unides per tal d’aconseguir un desenvolupament més sostenible i avançar cap a una societat global més inclusiva, pròspera i justa. Dins d’aquest acord s’inclouen programes per col·laborar en l’erradicació de la pobresa, donar suport al reciclatge o netejar els oceans (potser de la mà del nostre follet?).

Creiem que és indispensable donar suport a aquest tipus d’iniciatives, com també a la consciència ecològica de la nostra societat i dels més petits. Per això estem especialment orgullosos de poder acostar als menuts una història tan actual! Gaudiu-ne!

La col·lecció de llibres del follet Oriol

Els llibres d’aquesta col·lecció es caracteritzen per tenir dues tipologies textuals que permeten, d’una banda, que l’adult faci una lectura del text més llarg a l’infant i, de l’altra, que l’infant s’atreveixi a fer la lectura d’una frase, escrita amb lletra de pal, que resumeixi el contingut de cada il·lustració.