Les vacances de Nadal són ideals per establir bons propòsits de cara a l’any vinent. A Barcanova creiem que són una ocasió molt bona per proposar-se de fer lectura de contes, novel·les o còmics i crear un bon hàbit lector, de manera individual o en família.

Són molt coneguts els beneficis de la lectura en els infants: afavoreix la concentració i la memòria, fomenta la creativitat i la imaginació, ajuda en el desenvolupament socioemocional i cognitiu, estimula l’empatia i afavoreix els resultats acadèmics.

Així, doncs, us proposem aprofitar aquest període de vacances escolars de Nadal i Reis per encetar una etapa de lectures entretingudes i estimulants que es converteixi en una activitat habitual. El més important per tenir èxit és fer cas dels gustos de l’infant i procurar que siguin els mateixos lectors els qui vagin descobrint quins són els llibres que els inspiren i que els agraden.

Per tal d’ajudar els més petits a triar llibres per a aquestes festes de Nadal, aquest any hem preguntat als Reis quines lectures infantils ens recomanen. Ens han enviat una llista molt detallada que hem diferenciat per edats en ordre ascendent. També ens han dit que és molt important que els infants sàpiguen que llegir un llibre és com encendre la llar de foc un dia molt fred d’hivern: escalfa el cos i revifa l’esperit!

No us perdeu aquesta llista de llibres infantils per regalar per Nadal! Hi trobareu el Premi Guilem Cifre de Colonya 2019 i contes que es troben entre els més venuts segons el diari The New York Times!

Mos el gos
(+ 3 anys)
La sèrie del gos Mos ha estat traduïda a més de 13 llengües i és la més reeixida del famós autor i il·lustrador australià Aaron Blabey. En aquest primer lliurament coneixem el Mos, un gos golafre i egoista. Vol totes les pilotes, tots els ossos, totes les joguines i es nega a compartir-los amb el seu company Met. Però ser tan egoista pot tenir conseqüències nefastes. Llegeix aquest llibre i descobriràs que el Mos no té més remei que compartir les coses!

Aquí podeu llegir una entrada de blog sobre els personatges més famosos d’Aaron Blabey.


Hotel Bruce
(+ 3 anys)
Una nova aventura dels contes de l’os Bruce, que se situen entre els llibres més venuts del diari The New York Times. En aquesta ocasió, en Bruce es troba amb alguna cosa més que unes oques en el plat. Una gran quantitat d’animals del bosc s’han apropiat del seu cau i no hi haurà manera de fer-los fora.

Aquí podeu llegir l’entrada de blog sobre aquest conte.Ralet, ralet (+ 4 anys)
Una recopilació de contes clàssics i actuals pensada per afavorir la lectura autònoma dels infants que comencen a llegir. Cada doble pàgina presenta el text d’una manera breu i escrit amb dues modalitats de lletra: de pal i lligada. Els contes que hi trobem són aquests: «El soldadet de plom», «La cabana dels bons amics», «En Niti i el lleó», «L’àvia Pepa», «Els músics de Bremen», «El cargol Arol», «Els tres ossos» i «La Dringueta».

Podeu llegir les primeres pàgines aquí.


La nit de Reis (+ 4 anys)
Avui és un dia molt especial! La Sika i en Joan es banyen i es preparen per anar a dormir… S’han de ficar al llit ben d’hora! Què passa? Qui vindrà? La Sika no té son, en Joan no està gaire tranquil i el Xut volta tot esverat. Ssssss! És hora de dormir! Avui, passaran els Reis!

Podeu llegir les primeres pàgines aquí.


Col·lecció «Endevina, endevina» (+ 5 anys)

Endevina, endevina, les professions
Qui treballa amb un camió ple d’aigua i porta casc? Qui sap dibuixar plànols de les cases?A qui li encanta de tenir cura dels animals?

Podeu llegir la fitxa del llibre aquí.

Endevina, endevina, el bosc
Qui té els peus a terra i el cap que balla amb el vent? A qui li agrada córrer i saltar? Qui s’arrossega molt i molt lentament? Obre aquest llibre i trobaràs moltes pistes per descobrir què amaga el bosc.

Podeu llegir la fitxa del llibre aquí.


«El Nan (+ 5 anys)
Els protagonistes de la col·lecció del nan són nens i nenes que, davant els reptes de la vida, troben la força i el valor per superar-se gràcies a la figura del nan Casteller, un personatge familiar, i alhora màgic, que els ajuda a confiar en ells mateixos en els moments més importants. 

Aquí podeu llegir l’entrada de blog sobre aquests contes.


«El follet Oriol» (4-8 anys)
El follet Oriol, un personatge entranyable i valent, és el protagonista d’un munt d’històries en què l’estimació i la cura de la natura són sempre presents. Amb l’ajut dels seus amics, viu increïbles aventures, aconsegueix esquivar obstacles, superar nombrosos ensurts i solucionar problemes… D’aquesta manera, en acabar el dia, tot el poble ho podrà celebrar amb una gran festa!

El follet Oriol i el Nadal
El follet Oriol, acompanyat pel seu amic Nil, va a l’altre costat de la vall a la recerca d’un avet de Nadal. Malgrat que han de viure un seguit d’aventures per trobar-lo, el bon saber fer del nostre heroi els conduirà a celebrar feliçment amb el poble la nit de Nadal.
Podeu llegir les primeres pàgines aquí.

El follet Oriol i l’home de les neus
Els follets estan preocupats. El pou i el llac del poble on viuen s’han assecat. El follet Oriol decideix baixar la neu de les muntanyes per resoldre el problema de la sequera, una decisió que el portarà a viure un seguit d’aventures. Quan arriba a dalt de tot del cim i es disposa a llançar la bola de neu que portaria l’aigua al seu poble, es troba amb un enorme ésser pelut: és el leti, l’home de les neus, que l’amenaça. Quina idea tindrà el follet per sortir de la difícil situació en què es troba?

Podeu llegir les primeres pàgines aquí.


Un arbre en un niu, un niu en un arbre (+ 5 anys)

Aquest conte en format capicua està protagonitzat per un ocell i un arbre que neixen en el mateix niu i es van fent grans paral·lelament. “Un arbre en un niu” és la història explicada des del punt de vista de l’arbre, mentre que “Un niu en un arbre” és la història explicada des del punt de vista de l’ocellet. Gràcies a la narració de cada un dels personatges, descobrim com un mateix fet es pot viure de maneres diferents i, per tant, intuïm la riquesa que ens aporten els diferents punts de vista. La història ens convida a reflexionar sobre el pas del temps i la importància de l’amor, l’amistat i la família. D’altra banda, el llibre també compta amb un rerefons ecologista, donat que alguns esdeveniments inesperats ens faran prendre consciència de la força i la majestuositat de la natura.

Podeu llegir l’entrada especial dedicada a aquest conte aquí.


La Rapunzel té polls (+ 5 anys)
La Rapunzel passa el temps a la torre del castell, protegida de qualsevol perill: bruixes malvades, ogres, llops… No espera ser atacada per les criatures més sigil·loses que hi ha: els polls! Aquestes bestioletes es multipliquen molt ràpidament en la llarga cabellera de la Rapunzel i no hi ha manera d’eliminar-les. No ajudarà a fer-les desaparèixer ni la neteja de la Blancaneu i els nans, ni el raig congelador de la reina de les Neus, ni tampoc l’enginy d’en Patufet. Els polls han construït una ciutat en el seu cap i no pensen anar-se’n. Com ho farà la Rapunzel per deslliurar-se’n? Atenció! Aquest conte enganxa com un poll!

Aquí podeu llegir l’entrevista a l’autor sobre aquesta novetat.


Bèsties i bestioles, la vida secreta dels animals (+7 anys)

T’has preguntat mai com són realment els animals que coneixem? Estem envoltats de moltes classes d’animals. En trobem en el nostre entorn més proper o en indrets llunyans. Cada animal té les seves característiques; algunes de ben segur que ja les coneixes. No és el mateix un lleó que una mosca, és clar… Però, a part de les diferències més evidents, n’hi ha d’altres que potser desconeixes. Quines són les seves habilitats? I les seves debilitats? Quin és el seu hàbitat? Són perillosos? Entra en el món dels animals i observa’ls. T’adonaràs de tot el que pots descobrir!

Podeu llegir les primeres pàgines aquí.Pioneres (+ 10 anys)
Sabeu quina va ser la primera dona catalana que va pilotar un avió? I la primera que va pujar a l’Everest? I sabeu com es deia la primera dona catalana que va compondre una òpera? I la primera alcaldessa que va ser elegida per governar? I la primera bombera? I la primera sindicalista? I la primera nena que es va enfilar en un castell? Les quinze dones protagonistes d’aquest llibre són dones de casa nostra que ens han anat al davant. Han estat valentes, brillants i obstinades!

Aquí podeu llegir l’entrada de blog sobre aquesta novetat.Mina HB (+ 10 anys)
Aquest és el quadern de la Mina HB. En el quadern, la Mina escriu tot el que li ve de gust. Per exemple, el que li passa a l’escola, les històries que s’inventa, les seves cartes de veritat, els missatgets que passa a la seva amiga Nora i les aventures del seu còmic preferit. És un quadern quasi secret i, generalment, el té tancat a l’armari, però un dia, qui ho sap, el llegeix algú…

Aquí podeu llegir l’entrada de blog sobre aquesta novetat.


Corporació d’alienígenes SA – PREMI GUILLEM CIFRE DE COLONYA 2019 (+ 10 anys)
Què faríeu si el vostre pare us digués que la seva feina és caçar alienígenes? Us el creuríeu? Oi que no? Això és el que li passa al Nico Desclot. Però és clar, el seu pare el convenç i ell es deixa enganyar. D’aquesta manera el Nico descobreix un nou món emocionant i fabulós, però ben aviat s’adona que no tot és tan bonic ni extraordinari com sembla. I tot per una raó ben senzilla: una feina tan extravagant com aquesta no pot existir. Potser només és una cabòria absurda imaginada pel seu pobre pare, que no està bé del cap. O no…

Aquesta novel·la ha estat guardonada amb el Premi Guillem Cifre de Colonya 2019, atorgat per Caixa Colonya.

Podeu llegir les primeres pàgines de la novel·la aquí.