El llibre Pioneres és una selecció de dones catalanes que van fer, per primera vegada, alguna cosa que fins aleshores no s’havia fet mai o que només havien fet els homes.

Es tracta de gestes del camp de la ciència, els drets, la política… que han fet avançar la societat i que ens ha fet descobrir una mirada que no existia.

Han estat valentes, brillants i obstinades, i han desbrossat camins perquè, a les nenes, a les noies i a les dones de les noves generacions ens sigui més fàcil de passar-hi; això vol dir anar al davant.

Totes aquestes dones han deixat empremta i mereixen ser recordades, admirades i imitades.

A continuació fem un recull de deu de les gestes que han aconseguit les quinze dones catalanes que protagonitzen aquest llibre.

JOSEFINA CASTELLVÍ (1935 )

Ha estat la primera dona que s’ha dedicat a l’oceanografia. Va dirigir durant sis anys una base científica a l’Antàrtida, en la qual s’estudiaven els bacteris marins.

MARIA PEPA COLOMER (1913 – 2004) 

Va ser la primera dona catalana amb el títol oficial de pilot d’aviació: amb només disset anys pilotava un DH-84 Dragon i feia missions d’informació, avituallament i enllaç amb el front d’Aragó.

AURORA BATET (1936) 

Amb l’Aurora, les dones van començar a ser presents en el món casteller. En els anys quaranta la presència de les dones en aquest àmbit era inexistent, però ella venia d’una nissaga de castellers i el fet de pujar en un castell li va semblar el més normal del món. 

ANNA MARÍA MARTÍNEZ SAGI (1907 – 2000) 

Gran esportista, brillant periodista, bona escriptora… Va ser la primera directiva del Futbol Club Barcelona, però el rebuig duríssim dels socis masculins va fer que acabés dimitint.

ARACELI SEGARRA (1970)

L’espeleologia i l’alpinisme són dues de les disciplines de muntanya que aquesta pionera ha dut a la pràctica. La seva gesta més aclamada, però, és la d’haver estat la primera dona catalana a pujar l’Everest.

ISABEL VILA (1843-1896) 

Va lluitar perquè els nens i les nenes no treballessin més de cinc hores al dia. La seva vida ha estat marcada per la voluntat de millorar la vida de la gent treballadora. És la primera dona sindicalista catalana.

ANNA VEIGA (1956) 

Aquesta biòloga especialitzada en reproducció assistida és la mare científica de la Victòria Anna, la primera nena proveta. Va néixer a Catalunya l’any 1984 per fecundació in vitro.

MÍRIAM GALISTEO (1976) 

La Míriam, llicenciada en farmàcia, va entrar en el cos de bombers després de superar les duríssimes proves d’accés. És, doncs, la primera dona que accedeix al cos de bombers de Barcelona en 142 anys d’història.

FRANCESCA BONNEMAISON (1872-1949) 

Va ser pedagoga, escriptora i promotora de l’educació femenina popular catalana. Essent la directora de la biblioteca parroquial de l’església de Santa Anna, de Barcelona, va obrir les portes a les dones. Posteriorment, la biblioteca, va ser l’Institut de Cultura Popular per a la Dona. 

NATIVIDAD YARZA (1872-1960) 

L’any 1934 es va convertir en la primera alcaldessa elegida per sufragi universal. Va ser una gran mestra, una gran alcaldessa i una gran defensora de la República.

Si voleu saber més coses d’aquestes dones valentes, en trobareu moltes en el llibre Pioneres, escrit per Maria Mercè Roca i il·lustrat per Anna Grimal. Podeu llegir-ne algunes pàgines aquí.