Vols conèixer l’origen de les festes populars més tradicionals de Catalunya? T’agadaria compartir amb els teus fills les curiositats històriques que donen lloc a les celebracions dels nostres pobles?

Jaume Gubianas, escriptor i il·lustrador nascut a Navàs, ens ofereix un recull de les principals festes de Catalunya en el seu nou llibre Vine a la festa!, editat per Barcanova i recomanat per a lectors a partir de 8 anys. Aquest àlbum, il·lustrat per ell mateix, fa un recorregut cronològic anual per trenta festes populars del territori català: des de la Festa de la Llum, que té lloc el 21 de febrer a Manresa, fins a les festes de Sant Narcís, celebrades al voltant del 29 d’octubre a Girona.

En cada doble pàgina del llibre infantil Vine a la festa! hi trobarem el nom de comprar tobogan acuatico hinchable baratos la festa, el municipi on se celebra, i la data de celebració,  com també algunes dades històriques, algunes escenes de la celebració, recomanacions i curiositats.

Cal assenyalar que, per motius pràctics i lògics, la majoria de festes populars catalanes es concentra a l’estiu.

L’origen de la majoria de les celebraciones de les festes solia coincidir amb la collita dels fruits de la terra o amb l’època del bon temps. Cada vila va anar fixant una data per honorar el seu patró o patrona o per posar-se sota la seva protecció. En alguns casos se celebrava l’arribada de les relíquies d’un sant o d’una santa i, en d’altres, s’expressava l’agraïment pel final d’una sequera o d’una epidèmia. Jaume Gubianas (Vine a la festa!, Barcanova)

A continuació us oferim una relació d’algunes de les festes estiuenques –celebrades durant els mesos de juny i juliol– que es presenten en el llibre perquè us animeu a gaudir-ne en família durant les pròximes setmanes.

 

Sant Joan (festa major de Valls)

Al voltant del 24 de juny

La festa major de Sant Joan Baptista és el punt d’inici de la tradicional temporada de castells. La plaça del Blat i la plaça del Pati es converteixen en el centre de la festa.

 

Sant Pere (festa major de Reus)

29 de juny

Es fan una gran quantitat d’actes, els quals tenen lloc al voltant de la plaça del Mercadal i de l’església de Sant Pere. Gaudirem de balls diversos, figures festives, gegants, nans, diables…

 

Festa major de Terrassa

Primer cap de setmana després de Sant Pere

Durant el divendres i el dissabte, les colles de diables omplen de foc el Raval de Montserrat i el centre de la ciutat. L’acte central comprèn una gran traca i l’actuació dels Minyons de Terrassa i dels Castellers de Terrassa.

 

Sant Miquel dels Sants (festa major de Vic)

Al voltant del 5 de juliol

La festa major de Vic se celebra en honor del seu patró, sant Miquel dels Sants. Les autoritats es troben a l’Ajuntament amb els gegants, la família Cap de Llúpia i el bestiari de la ciutat, i tots junts baixen cap a la catedral.

 

Pirates i premianencs (festa major de Premià de Mar)

Al voltant del 10 de juliol

La història de la batalla entre pirates i premianencs la protagonitzen dos gegants: l’Esther i en Martí, el seu promès. El pirata Omar segresta l’Esther i els habitants de la vila hauran d’alliberar-la. Com ho aconseguiran?

 

Festa del Renaixement (Tortosa)

Enguany, del 18 al 21 de juliol

Aquesta és una de les dues grans festes de Tortosa, juntament amb la festa major. Per rememorar l’esplendor de parque hinchable la Tortosa del segle XVI, durant la Festa del Renaixement, la ciutat s’engalana i els carrers s’omplen de ciutadans vestits d’època enmig d’espectacles i de música.

 

Les Santes (Mataró)

Al voltant del 27 de juliol

Aquesta festa major es va iniciar en el segle XVIII amb una processó en honor de les santes Juliana i Semproniana, i actualment ofereix balls, concerts, teatre, castells, correfocs i cercaviles.

 

Aquesta és tan sols una petita mostra de les festes estiuenques presents en el llibre infantil Vine a la festa!, de Jaume Gubianas. Si vols conèixer-les totes, amb molts més detalls, i amb il·lustracions i curiositats, no te’l perdis!

 

 

Pots començar a llegir-lo aquí.