La novel·la juvenil Camins d’aigua, seleccionada entre les millors del 2018

Una vegada més, l’organització OEPLI (Organització Espanyola per al Llibre Infantil i Juvenil), ha fet la selecció anual dels millors llibres infantils i juvenils publicats a l’Estat espanyol.

A Barcanova estem d’enhorabona perquè la novel·la juvenil Camins d’aigua, de Raimon Portell, ha estat seleccionada entre les 200 obres del llistat d’honor del 2018. Per comprar inflables baratos elaborar aquesta llista es tenen en compte la qualitat, la idoneïtat i la rellevància de les publicacions.

Camins d’aigua és la segona entrega de la trilogia La llum d’Artús. El primer volum, Camins de nit, ja va ser finalista del Premi Protagonista Jove 2017. I la tercera publicació de la saga, Camins d’hivern, està a només uns dies de veure la llum: arribarà a les llibreries el 28 de març.

En aquesta trama èpica hi trobem moltes aventures, intrigues i simbolismes.

La trilogia comença quan la Rut, la jove protagonista, es veu obligada a emprendre un camí de fugida sense saber-ne els motius. Tampoc té clar on anirà a parar. Només sap que ha de fugir de la ciutat. Al llarg de la saga, anirà trobant-se amb diferents personatges i situacions que la posaran a prova una vegada i una altra. La història té lloc en una època incerta en un entorn distòpic, similar al dels conflictes bèl·lics, amb clares referències a la geografia catalana.

I què ha dit exactament el CLIJCAT, la divisió territorial de l’OEPLI a Catalunya, de la novel·la Camins d’aigua?

“Segona entrega totalment autònoma d’una trilogia admirable, aquesta novel·la èpica d’acurada ambientació geogràfica, on es combinen hàbilment panoràmiques historicistes i viatges iniciàtics, presenta dos mèrits rellevants: estar escrita amb una molt acurada i intel·ligent prosa narrativa que confereix al relat un ritme trepidant, i haver creat uns personatges secundaris o protagonistes que permeten al lector/a establir-hi uns vincles d’empatia sòlids i profunds. El complex fil argumental, que podria sintetitzar-se com la confluència de diversos adolescents fugitius en temps de guerra i opressió, es va desenvolupant sense pauses i amb una exactitud i brillantor d’orfebreria de la qual només poden presumir els grans escriptors.”