El llibre infantil Dones extraordinàries que van canviar el món ens mostra fites molt importants de la història, la cultura i els drets socials a partir de les heroïcitats de tretze dones que van aconseguir coses increïbles. Des de Barcanova, hem volgut presentar-vos aquest llibre il·lustrat mitjançant una llista de tretze motius pels quals creiem que es tracta d’una obra indispensable que qualsevol biblioteca infantil ha de tenir:

 

 1. Perquè dona visibilitat a les dones.Ara més que mai, és el moment del feminisme. Gràcies als progressos socials i a la feina feta per moltes dones en el passat, la nostra societat està traslladant la igualtat entre homes i dones a una capa més real. És moment de recollir els fruits de les llavors que han anat plantant des de fa segles tantes dones extraordinàries.
 2. Perquè està escrit i il·lustrat per una dona.Són massa les dones escriptores que van haver de fer servir pseudònims per poder publicar els seus llibres. Des de la britànica Jane Austen —una de les tretze dones del llibre— fins a la catalana Caterina Albert (Víctor Català), moltes dones van haver d’amagar el seu gènere perquè algú les tingués en compte. Encara que sembli cosa de poca importància, el fet que una dona pugui signar el seu llibre amb el seu nom és un avenç del segle passat.
 3. Perquè les històries que hi explica són extraordinàries.Tant pares com fills gaudiran de la lectura d’aquestes aventures amb nom de dona: històries entretingudes, curioses, complicades, divertides, originals, valentes, però, per damunt de tot, inspiradores.
 4. Perquè es donen a conèixer heroïcitats no tan conegudes però igualment extraordinàries.Ens inspirarà, per exemple, la fita de la nedadora Gertrude Ederle, que no tan sols va ser la primera dona que va travessar el Canal de la Mànega nedant, sinó que va batre un  rècord nou: trigar dues hores menys a travessar-lo que l’home que l’havia travessat més de pressa.
 5. Perquè inspira les nenes (i els nens) a fer el que els manin el cor i les seves idees, encara que les circumstàncies no sempre siguin favorables.
 6. Perquè inspira els nens (i les nenes) a admirar, de la mateixa manera, homes i dones.I, a més a més, a admirar assoliments de tota mena: físics, mentals, emocionals i artístics.
 7. Perquè hi ha dones de tots colors:dones apassionades per la moda, dones que van guanyar el Premi Nobel en camps científics, dones que van fer servir la pintura com a mitjà d’expressió de les seves aspiracions, dones que van escriure les millors novel·les romàntiques que s’han escrit, dones que es dedicaven a entrenar espies, dones que es van atrevir a plantar cara a policies que seguien normes injustes…
 8. Perquè amb les històries s’aprèn història.Les dones extraordinàries van viure en èpoques diferents o bé en contextos socials diferents. La lectura d’aquest llibre és una excusa perfecta per conèixer esdeveniments importants del passat, com ara el sufragisme, la Segona Guerra Mundial o la invasió d’Amèrica.
 9. Perquè les il·lustracions estan fetes per una dona que va quedar segona en el premi britànic Macmillan Prize d’il·lustracions per a llibres infantils.
 10. Perquè és un llibre màgic.L’autora i il·lustradora del llibre, la Kate Pankhurst, va descobrir la seva relació de parentiu amb una de les protagonistes, la sufragista Emmeline Pankhurst, mentre escrivia el llibre.
 11. Per conscienciar els nens que la història no ha estat fàcil per a les dones.És important que els infants sàpiguen que el món no sempre ha estat tal com és ara, i que tots podem posar el nostre granet de sorra per aconseguir la igualtat de gènere.
 12. Perquè ensenya que no cal ser adult per ser extraordinari. Així ho demostren, per exemple, les profundes reflexions de la nena jueva Anna Frank en els seus diaris.
 13. Perquè és tan entretingut com les proeses que hi narra.Els textos de la Kate Pankhurst resumeixen molt didàcticament les meravelles que van aconseguir les protagonistes del llibre. Cap nen no s’avorrirà llegint aquestes aventures!