La immensitat del cel ens fa somiar i, al mateix temps, ens infon milers de preguntes: Com va sorgir l’univers? Quina diferència hi ha entre un planeta i un estel? Què és un forat negre? Quina temperatura té el Sol?

Totes aquestes preguntes, i moltes més, queden resoltes en la novetat editorial Big Bang, Astronomia i Poesia, un llibre que ens convida a recórrer els indrets més recòndits de la galàxia mitjançant la ciència i els versos. Els seus autors –la poetessa Lola Casas i l’astrònom Jordi Lopesino–, juntament amb la il·lustradora –Gibet Ramon–, ens regalen un bitllet d’anada a la seva nau espacial i ens acosten realitats que es troben a anys llum del nostre petit univers quotidià.

Cada doble pàgina ens presenta un terme astronòmic al qual ens aproximem des d’un poema i una explicació astronòmica detallada i didàctica. A més a més, en un exercici intergalàctic, els autors ens recomanen altres obres per ampliar la comprensió de cada concepte: cançons, sèries, pel·lícules i fins i tot còmics de Tintín.

Big Bang, Astronomia i Poesia uneix dos mons que sovint romanen separats pel mur de la categorització moderna: art i ciència. Trobem, en aquesta obra híbrida, la demostració que la relació entre ambdós universos no només és possible, sinó que també és desitjable. Ja ens ho va dir el famós astrònom Carl Sagan: «La ciència no és solament compatible amb l’espiritualitat, sinó que és una profunda font d’espiritualitat».

La lectura de Big Bang ajudarà nens i joves a comprendre fenòmens astronòmics populars la naturalesa dels quals és molt misteriosa: els estels fugaços, el Big Bang, les constel·lacions, els forats negres, les galàxies…

Heus ací un llibre exquisit per regalar i per regalar-se: un llibre d’aquells que cal degustar en petites dosis per no quedar empatxat d’inspiració i coneixement.