La protagonista d’aquesta història, l’Alexandra, rep una joguina que té el poder d’escoltar i respondre com faria el seu millor amic o la seva millor amiga. Aquesta figura holomètrica en forma de cos humà és l’última revolució en intel·ligència artificial. Es connecta per Wi-Fi a totes les bases de dades i pot resoldre qualsevol dubte. A més d’això, detecta els estats d’ànim de l’usuari per donar-li consells i ajudar-lo a ser més feliç.

Jordi Folck, l’autor d’aquesta novel·la per a adolescents, guanyador de premis com el Ramon Muntaner de literatura juvenil, s’inspira en la realitat que ens envolta i va una mica més enllà. Què passaria si existissin dispositius tan ben programats que poguessin esdevenir el millor amic dels nostres fills? I el més inquietant: en cas de conflicte, qui guanyaria: l’enginy del jove o la intel·ligència artificial?

Si, com a adults, ja ens costa posar límits als permisos que les “màquines” ens demanen, una joguina superintel·ligent en mans d’un nen o d’un adolescent es podria convertir en un regal verinós. Però, en aquesta societat de les presses adultes, quin nen no voldria un amic o amiga que estigués sempre disponible? És a dir, algú que l’escoltés, l’ajudés a fer els deures, li donés consells i li fes companyia?

Als adolescents amants de les sèries, aquesta obra els recordarà alguns dels més pertorbadors capítols de Black Mirror, ja que ens convida a qüestionar-nos el preu que estem disposats a pagar per tenir una vida més fàcil gràcies als avenços tecnològics.

La novel·la Edoll, intel·ligència artificial, de Jordi Folck, està escrita exclusivament en forma de diàleg, en un arriscat però efectiu experiment d’estil literari. La versemblança i el to quotidià de l’oralitat fingida d’aquests diàlegs apropa el lector contínuament al lloc dels fets i l’ajuda a identificar-se amb els protagonistes.