Barcanova ha fet realitat una nova col·lecció: Pluja de llibres. Una selecció de les obres més emblemàtiques i reconegudes del nostre fons que ja s’han convertit en referents de la literatura infantil en llengua catalana. Amb motiu de la nova edició d’aquestes obres i la incorporació de nous títols, els hem fet unes preguntes als seus autors i autores. Avui en Miquel Pujadó ens respon sobre El genial oncle Anastasi. 

Explica’ns, en tres línies, de què tracta el teu llibre. 

L’Anastasi, un savi tan genial com despistat, s’instal·la a casa  del seu nebot Gerard  i provoca les catàstrofes més divertides amb els seus invents. Divertides per a en Gerard, no pas per als seus pares ni per al veí, l’antipàtic senyor Sistachs, i els seus tres gats.

Per què et sembla que tots els nens i nenes haurien de llegir-lo? 

Els nens i nenes que tinguin ganes de riure s’ho passaran d’allò més bé amb les peripècies d’en Gerard i el seu oncle Anastasi.  A més, descobriran al llarg de la història  personatges sorprenents: en Grumpf, un trol islandès poc acostumat a fer vida social, un dinosaure extret d’un somni, un canari que creix una mica més del compte… i me’n deixo.

De  tots els comentaris i ressenyes que has rebut relacionats amb aquest llibre, quin t’ha agradat més? 

Sempre que visito una escola on han fet servir el llibre, els nois i les noies em diuen que s’han divertit molt llegint-lo i em pregunten si tornaré a fer una història amb l’oncle Anastasi com a protagonista. Això per a mi és la millor crítica, tot i que també m’agrada, és clar, que els especialistes en literatura infantil i juvenil l’hagin considerat una bona novel.la.

El fet d’escriure literatura infantil, és una satisfacció afegida? 

Escric per al públic infantil amb el mateix rigor i respecte que quan ho faig per al públic adult. Els infants es mereixen el millor, i fer-los afeccionar a la lectura és una gran responsabilitat. A més, el públic infantil és sincer i molt agraït. Tot plegat, fa que m’ho passi d’allò més bé inventant històries per a nois i noies.

Penses que la literatura infantil va canviant al llarg dels anys o diries que es manté inalterable? 

Canvia la superfície: els lectors busquen històries que puguin visualitzar més fácilment i, si l’argument està ambientat en el món actual, és lògic que hi apareguin més elements tecnològics. Però el fons és el mateix: es tracta d’empescar-te una bona historia i saber-la explicar de manera que mantinguis l’interès dels lectors des de la primera página fins a la darrera