L’Osvald, l’elefant musical és ja un clàssic del fons editorial de Barcanova. Una nova edició d’aquesta novel·la forma part de la col·lecció Pluja de llibres, una selecció de les obres més emblemàtiques i reconegudes del nostre fons que ja s’han convertit en referents de la literatura infantil en llengua catalana. Amb motiu de la nova edició d’aquestes obres i la incorporació de nous títols, els hem fet unes preguntes als seus autors i autores. Avui la Txus Fernández ens respon sobre la seva novel·la més coneguda.

Explica’ns, en tres línies, de què tracta L’Osvald, l’elefant musical (en publicar-ho al bloc posarem el títol de l’obra que es publica a la col·lecció Pluja de llibres). 

L’Osvald és un petit elefant que vol ser músic;  per a estudiar música ha d’anar a la Gran Ciutat. Després d’aconseguir el permís dels pares, hi va a viure allà amb la cosina Marcelina. Però l’Osvald té molts problemes al conservatori amb tots els instruments. Arribarà a aconseguir el seu somni?  

Per què et sembla que tots els nens i nenes haurien de llegir-lo?

L’Osvald és un personatge molt tendre, pacífic i sobretot molt tenaç. Els nens veuran que amb esforç i si no es rendeixen, podran aconseguir tot allò que es proposin. A la Gran Ciutat hi ha una gran diversitat d’habitants que no tenen cap problema de convivència. Això crida l’atenció de l’Osvald que sempre ha estat entre elefants; i també sorprèn els nens. Sortint de la fantasia de la història els infants entenen que, el fet de viure amb gent de diferents països, es pot dur amb tota normalitat. 

El conte està escrit amb un llenguatge planer i, amb les magnífiques il·lustracions de la Montse Español, provoca més d’una i dues rialles.  

De  tots els comentaris i ressenyes que has rebut relacionats amb aquest llibre, quin t’ha agradat més?

Quan els mestres, o pares em comenten que algun nen s’ha enganxat a la lectura amb L’Osvald, em fa una il·lusió immensa.  

El fet d’escriure literatura infantil, és una satisfacció afegida?

Si, per descomptat. I si, a més, vas per les escoles a fer xerrades i veus la reacció dels teus lectors, els alumnes, la satisfacció és encara més gran. Parlar amb els nens, respondre les seves preguntes, explicar-los alguna cosa relacionada amb el tema del conte, fer que es diverteixin… m’encanta.  

Penses que la literatura infantil va canviant al llarg dels anys o diries que es manté inalterable?

Com tot, la literatura infantil va canviant. El llenguatge que fem servir ara, no és el mateix que utilitzava en Folch i Torres, per citar un clàssic. També van canviant els valors que vols transmetre als nens, com ara, la igualtat entre sexes, la tolerància, etc.  

La literatura infantil ha d’anar evolucionant amb la societat.