Barcanova ha fet realitat una nova col·lecció: Pluja de llibres. Una selecció de les obres més emblemàtiques i reconegudes del nostre fons que ja s’han convertit en referents de la literatura infantil en llengua catalana. Amb motiu de la nova edició d’aquestes obres i la incorporació de nous títols, els hem fet unes preguntes als seus autors i autores. Avui el Ximo Cerdà ens respon sobre L’incomparable Bredford Bannings.

L'incomparable Bredford Bannings BarcanovaExplica’ns, en tres línies, de què tracta L’incomparable Bredford Bannings.

L’incomparable Bredford Bannings presenta a l’Oz, un noi alegre i somiador que, malauradament, està passant per certs problemes econòmics. Arran d’aquests problemes coneix en Bredford Bannings, un curiós personatge que destaca per la seva intel·ligència i el seu coratge. Per un capritx del destí, aviat ambdós participen en la emocionant (i arriscada) recerca d’un fantàstic tresor.

Per què et sembla que tots els nens i nenes haurien de llegir-lo?

Hmmm… És una pregunta difícil, la veritat. De fet, penso que aquest llibre no hauria ser llegit per tots els nens i nenes. Crec que haurien de llegir-lo només aquells a qui els agradin les aventures, els misteris, els secrets, l’emoció, la intriga, l’humor, les coves sinistres, els tresors amagats, l’amistat, el companyerisme, el perill o els traïdors que persegueixen al protagonista fins al final. Si no t’agrada cap d’aquestes coses, potser aquest no és el seu llibre.

Ah! I se m’oblidava. Aquest llibre està dedicat especialment a aquells nens i nenes a qui els agraden els enigmes i les endevinalles. Si aquest és el cas, no us l’hauríeu de perdre.

De  tots els comentaris i ressenyes que has rebut relacionats amb aquest llibre, quin t’ha agradat més?

He rebut moltes crítiques i comentaris sobre el llibre en els seus més de deu anys de recorregut editorial. Però, francament, els que més m’arriben són els que provenen dels lectors, perquè venen acompanyats d’una sinceritat capaç de commoure.

Cada any participo en l’activitat “L’autor ens visita” que l’Editorial Barcanova organitza a les escoles que han seleccionat “L’incomparable Bredford Bannings” com a lectura obligatòria. Per a mi és una gran satisfacció, un moment màgic en què els nens, els lectors que han gaudit la meva feina, s’obren i em confessen aquelles coses que els han agradat més. Fins i tot alguns suggereixen arguments per a futures continuacions! Com dic, una ocasió molt especial en la qual el l’enllaç autor-lector es manifesta en la seva forma més bella.

El fet d’escriure literatura infantil, és una satisfacció afegida?

Escriure literatura infantil és una experiència fascinant. És un acte de creació pura i fantasia, en què l’autor pot flexibilitzar les lleis que regeixen l’univers a voluntat. Sobre el paper, tots els mons són possibles, i un sent la llibertat absoluta.

És cert que es deu vetlar per la correcció formal i complir certs criteris estilístics, però considero que això és una activitat secundària; quan creo, imagino i fabulo, intento deixar-me emportar només per l’emoció de la història. I… sabeu què? Sovint, quan acabo una sessió d’escriptura, em sento com, de sobte, m’hagués tret de damunt trenta anys i hagués tornat momentàniament a la infància.

Penses que la literatura infantilva canviant al llarg dels anys o diries que es manté inalterable?

I tant que canvia! Igual que canvia la societat, la mentalitat, o la nostra manera de veure el món. Avui, els llibres de literatura infantil estan plens de mòbils, consoles, viatges espacials i els darrers avanços científics i tecnològics, perquè aquesta és la realitat quotidiana amb què es relacionen amb nens, i és important tirar mà d’aquesta realitat per a poder explicar històries que els hi arribin i en les que es puguin sentir identificats.

És cert que els grans clàssics han aconseguit transcendir el seu moment particular i són vàlids en qualsevol context, però aquesta és una glòria destinada només a uns pocs. En general, literatura juvenil infantil i està imbuïda en l’actualitat, tant en els conceptes que gestiona com en el llenguatge emprat per a això.