Historiadora i filòloga, l’any 1997 va publicar la seva primera obra. Amb més d’una cinquantena de llibres publicats, ha conreat la literatura infantil i juvenil, el conte curt, l’assaig i la novel·la històrica. En el decurs de la seva trajectòria ha obtingut diversos premis literaris com el Lola Anglada de contes infantils, el Barcanova de literatura infantil (Akan uu, l’arquer persa) el Nèstor Luján de novel·la històrica (Intrigues de palau) o el Bancaixa (Qui és el de la foto?) i el Joaquim Ruyra de narrativa juvenil (Katalepsis). Els seus darrers premis han estat el Premi l’Illa dels llibres (A punt d’estrena), atorgat per votació popular i el Premi Barcanova de literatura juvenil (Selfies al cementiri). La Maria Carme ha respost així al nostre qüestionari:

Maria Carme Roca - BarcanovaQuan vas començar a escriure?

Des que era una nena. Per a mi era un joc més: inventar-me petites històries i escriure-les. M’encantava fer rodolins. La meva mare n’havia guarda’t i quan li vaig dir que volia ser escriptora (jo ja passava dels trenta anys), me’ls va ensenyar; per això ho tinc present.

Quin va ser el que tu consideres el teu primer llibre?

Una setmana plena de boires, una novel·la juvenil publicada per l’editorial Edebé l’any 1997.

Un record d’infantesa que et fa somriure

Jo estava convençuda que a casa érem milionaris (impossible, el meu pare era mestre). M’imagino que com no em faltava de res que fos bàsic i em sentia estimada… Era milionària, és clar. La meva novel·la juvenil El faedor de mentides (Editorial Barcanova) la vaig basar en aquesta idea.

Quins són els teus autors preferits?

R.L. Stevenson, Stefan Zweig, Roal Dhal, Emili Teixidor, Miquel Martí i Pol, Mercè Rodoreda, Carme Riera, Lluís-Anton Baulenas, Neil Gaiman…

Quin és el darrer llibre que has llegit i que recomanaries?

Hôzuki, la libreria de Mitsuko  d’Aki Shimagaki i El meu pare és un pissarra de Jaume Cela.

A què et dedicaries si no fessis el que fas?

Continuaria fent classes a alumnes de secundària.

Selfis al cementiri - Maria Carme Roca BarcanovaUn plat que t’encanti

Magret d’ànec amb salsa de fruits vermells

El teu color

El rosa

Una ciutat a la que sempre tornaries

Roma

En cinc anys t’agradaria…

Haver guanyat 5 premis literaris més.

Un projecte que mai no duràs a terme

Saltar en paracaigudes.

Somiar serveix per…

Extreure’n arguments per a noves històries

dedicam un poema BarcanovaHaver escrit llibres t’ha ensenyat…

…A reflexionar, a rectificar, a aprendre sobre la condició humana…

Un racó de la teva ciutat que t’encanta

La cruïlla entre el carrer de Sant Domènec del Call amb el carrer de Marlet i el carrer de la Fruita (Barcelona).

Si jo fos President del Govern…

…Invertiria molt més en cultura

En quin projecte literari estàs treballant ara?

Em documento per a una nova novel·la històrica mentre treballo els arguments d’una novel·la juvenil i d’una altra infantil.