La Marta Montañá va néixer a Badalona el 1967. Va estudiar il·lustració a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo. Ha il·lustrat bàsicament contes, alguns escrits per ella mateixa i llibres de text per les principals editorials catalanes i espanyoles. Acaba de publicar amb nosaltres Un gall ruc molt porc amb text de Carles Sala. La Marta ha respost així al nostre qüestionari:

Marta Montañá - BarcanovaQuan vas començar a escriure?

En el meu cas em dedico a dibuixar. És una cosa que gairebé tots els il·lustradors hem fet des de ben petits. Com a feina des de l’any 1992, fa mooolts anys!

Quin va ser el que tu consideres el teu primer llibre

El primer en que vaig fer el text i els dibuixos, era una petita col·lecció de 6 contes que es deia “Jo mateix”.

Un record d’infantesa que et fa somriure.

Una petita llibreteta a on amb els meus germans apuntàvem els llibres i contes que llegíem durant tot l’any, a veure qui guanyava. Crec que aquest joc ens ha fet estimar molt la literatura. El meu germà ara també és escriptor!

Quins són els teus autors preferits?

M’encanten il·lustradors molt diferents, igual que amb la lectura o amb el menjar, segons el dia et pot venir de gust una cosa o altra! Per això, en lloc d’autors preferits, us diré dos llibres il·lustrats que m’han agradat molt.

 Tastem la lluna? de Michael Grejniec, que em va agradar per ser molt senzill i que amb els anys s’ha fet un clàssic.La princesa enjogassada de Babette Cole, molt divertit i reivindicatiu a l’hora.

Quin és el darrer llibre que has llegit i recomanaries?

El curiós incident del gos a mitjanit, de Mark Haddon és just el darrer i em sembla bo per recomanar tant pels grans com per als més joves. Sense adonar-te et fiques de ple en la lògica planera del protagonista, en la seva manera de raonar i et fa pensar si de vegades no ens compliquem massa la vida.

A què et dedicaries si no fessis el que fas? 

Uiii, em sembla que a res més, però de petita volia ser cuidadora dels dofins del Zoo, fins que vaig veure que sempre hi treballava el mateix noi i vaig pensar que aquesta feina ja estava agafada. Llavors els vaig començar a dibuixar dofins i després altres coses!

Un plat que t’encanti.

Els musclos a la marinera i tot el que porti tomàquet.

El teu color.

M’agraden tots, el que poden aconseguir plegats, per això són una de les meves principals eines de treball. Però si n’he de dir un de sol, seria  el turquesa, perquè veig que sense pensar-ho gaire, el faig servir molt en els meus dibuixos. M’agrada anomenar-lo blau-verd o verd-blau, segons quin matís destaqui més. Crec que ell m’ha triat a mi!

Un gall ruc molt porc BarcanovaUna ciutat a la que sempre tornaries.

A Venècia.

En cinc anys t’agradaria…que els meus dibuixos arribessin a molts més països dels que arriben ara mateix i que ajudessin a qui els veies, a ser més feliç.

Un projecte que mai duràs a terme.

Potser fer la volta al món…en patinet. Amb altres transports potser la faré!

Somiar serveix per… quan dormim, perquè la nit sigui més distreta, quan estem desperts, per tenir ganes de fer coses que semblen impossibles, però que ens faran créixer com a persones segur!

Haver escrit llibres t’ha ensenyat…a tenir paciència, a valorar el que costa fer les coses, a admirar a altres autors que ho fan tan bé i que em fan gaudir amb la seva obra.

Un racó de la teva ciutat que t’encanta.

Visc en un poble petit, la Plaça de la Vila és perfecte, perquè saps que sempre hi trobaràs algun amic per xerrar una estona.

Si jo fos President del Govern estaria molt enfeinada! Miraria de fer les coses molt ben fetes, perquè tothom estigués el millor possible en tots els aspectes. Començaria potser pels temes mediambientals, apostaria per les energies renovables per mirar que no hi hagués contaminació!!

Qualsevol temps passat ens sembla millor? No, no, quan els metges no en sabien tant, segur que no estaven gaire bé la gent.

Sense què creus que no podries viure?

Són dues, sense les persones estimades, la família i els amics i, ho confesso, sense la xocolata!!

En quin projecte literari estàs treballant ara?

Tot just l’he acabat, un conte que publicarà Barcanova, que es diu “Un gall ruc molt porc” i em fa especial il·lusió perquè hi surten molts animals, i m’agrada molt dibuixar-los. I també perquè l’autor del text és en Carles Sala, un escriptor molt bo i aquest ja serà el tercer llibre que fem junts. Això ens ha fet molt bons amics!

Descobreix molt més sobre la Marta i la seva feina a: http://www.martamontanya.com/