La Susana Peix és bibliotecària especialista en literatura infantil i juvenil així com en discapacitat, inclusivitat i materials adaptats. Assessora una productora de cinema i televisió, condueix un programa de ràdio sobre literatura infantil i juvenil i fa conferències, a més a més d’escriure articles a diferents webs especialitzades, contacontes… La Susana ha respost així al nostre qüestionari:

Susana peix - Editorial BarcanovaQuan vas començar a escriure?

Durant l’adolescència havia començat alguna cosa similar a un diari personal però no vaig tenir gaire continuïtat (coses de l’edat) i vaig acabar per deixar-lo de banda, i per si les mosques no el trobessin les meves germanes i les temptés llegir-lo el vaig destruir…

Anys després, quan em vaig quedar embarassada del meu fill gran alguna cosa va passar dins meu que vaig sentir la necessitat d’escriure el que sentia i (aquesta vegada sí) vaig escriure un diari.

Els relats van arribar un parell d’anys després en entrar a treballar a la biblioteca i destinar-me a la sala infantil on em va atrapar la màgia dels contes… de nou!

Quin va ser el que tu consideres el teu primer llibre?

Doncs el primer que vaig publicar l’any 2005, ja que fins a les hores no havia escrit cap relat, la inspiració ja m’havia visitat diverses vegades però no ho havia traspassat a paper.

Es tracta d’un conte del carnaval Vilanoví del qual ja se’n han fet diverses adaptacions (àudio, teatre, espectacle de narració i dansa…), fins i tot té la seva pròpia cançó. Amb el temps s’ha convertit en un referent del carnaval infantil de la ciutat. En Dolcet, el caramel que volia anar a la comparsa publicat pel Cep i  la nansa edicions. D’aquest conte sóc autora de text i de les il·lustracions (vaig estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis La Llotja).

Un record d’infantesa que et fa somriure.

L’olor de les “tortitas” amb sucre de la meva àvia (que per cert encara viu i té noranta quatre anys).

Quins són els teus autors preferits?

Uff, pregunta de difícil resposta.

BDQ - BarcanovaEn tinc molts i han anat variant al llarg la meva vida com a “devoradora de llibres” que he estat gairebé sempre. Però centrant-me en infantil, i en autors de text, m’agrada molt l’Oliver Jeffers.

En general tots els autors que donen un toc d’humor als contes i que em desperten un somriure o fins i tot una rialla: Txabi Arnal, Pablo Albo, Jaume Copons, Ilan Brenman, Michaël Escoffier… La llista és llarga i sort que no m’heu preguntat quins il·lustradors perquè, puc omplir fulls!

Un altre dia si vols parlem dels de literatura per a més grans que també en tinc.

Quin és el darrer llibre que has llegit i recomanaries?

Doncs un dels darrers que he llegit i que ja he recomanat és un crossover: Selfies al cementiri de Maria Carme Roca.

Una història àgil carregada de misteri amb morts molt vius i vius que veuen morts ambientat a Escandinàvia que em va atrapar des del primer capítol…

A què et dedicaries si no fessis el que fas?

A qualsevol cosa relacionada amb la creativitat. Tinc la gran sort de que m’apassiono amb tot el que faig així que no em costaria treballar d’una altra cosa sempre que desenvolupi la meva part creativa. De fet durant molts anys em vaig dedicar a la joieria com a encastadora de pedres precioses i dissenyadora de joies.

Un plat que t’encanti.

La paella sens dubte!

El teu color.

El lila, i no ho puc dissimular. Els que em coneixen ho saben del cert.

Una ciutat a la que sempre tornaries.

Qualsevol amb “encant”. Si he de triar una només, ara mateix tornaria a Sant Francisco, California.

En cinc anys t’agradaria…

Dedicar-me només a escriure i fer activitats al voltant del meu llibre (sense deixar el programa de ràdio que m’apassiona) i conferències sobre les meves especialitats: literatura infantil i accessibilitat (inclusió social de les persones amb discapacitat).

05Un projecte que mai duràs a terme.

Els que tinc pensats espero dur-los tots a terme. Sóc molt tenaç i em costa llençar la tovallola…

BDQ - BarcanovaSomiar serveix per a… (acaba la frase).

… establir lligams entre la ment i l’ànima.

 Haver escrit llibres t’ha ensenyat…

A traduir en paraules la diversitat de mons que bullen dins del meu cap.

A viure la vida sense deixar de ser una nena però amb l’experiència d’una adulta.

A escoltar més

A observar més

A  ser pacient… i a no llençar mai la tovallola.

Un racó de la teva ciutat que t’encanta.

Qualsevol punt des d’on pugui contemplar la immensitat del mar… Sobretot a l’hivern, des de la platja del far que es pot veure el sol sortir a primera hora i per la tarda des de la Pasífae on es veu pondre’s per la línia que separa el mar del cel.

Si jo fos President del Govern…

Canviaria el “sortir a la foto” per “treballar activament des de l’ombra”, tot i que he de dir que no m’agradaria ser Presidenta del Govern… Una feina molt poc creativa!

Qualsevol temps passat ens sembla millor?

Sóc de les que pensa que cal viure en el present i gaudir-lo al màxim… Dedicar el temps just al passat i una mica menys al futur que si no passa la vida sense que te’n adonis…

Sense què creus que no podries viure?

Sense el meu optimisme davant de la vida.

En quin projecte literari estàs treballant ara?

En tinc més d’un… Que us pugui avançar alguna cosa. Un amb vosaltres que veurà la llum segurament a principis de 2018 amb unes il·lustracions meravelloses de la Cristina Zafra.

Una col·lecció per a petitons amb una Escola de les lletres molt divertida, que comença amb tres títols i es publicarà durant la tardor amb intenció de continuar el 2018 amb nous títols amb Salvatella.

I com no… Ja em vull pel cap un tercer volum de la col·lecció BDQ, un grup de street dance que em té entusiasmada i del que tot just ara s’han publicat els dos primers llibres amb vosaltres i en castellà amb Anaya.

Descobreix més sobre la Susana a:

http://es.gravatar.com/susanapeix