L’escriptor Alfred Sala Carbonell ha estat proclamat guanyador del XXXVI Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya 2017 per la seva obra Una hora al Cretaci.

Premi narrativa infantil i juvenil Guillem Cifre de ColonyaEl Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya està patrocinat per la Fundació Guillem Cifre de Colonya i compta amb el suport de l’editorial Barcanova, qui publica les obres guanyadores. El Premi guardona novel·les en llengua catalana adreçades a infants i joves de 8 a 14 anys i està dotat amb una quantitat de 7.000 €.

Alfred Sala (Barcelona, 1961) és professor de català i ha traduït més de 200 àlbums de còmics (Lucky Luke, Espirú & Fantàstic, Eric Castel, Blake & Mortimer, Blueberry, Carlitos, Garfield, Astèrix…). Ha rebut diversos premis literaris (Francesc Candel de Poesia, de Narracions Breus del Port d’Aiguadolç de Sitges, de Contes Eròtics de Vilanova i la Geltrú, Premi Ciutat d’Alaior i Premi Miasma de Relats de Terror), ha publicat contes a «Cavall Fort» i ha participat en reculls de relats, com ara Galeria ebrenca i Un riu de crims. És membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Una hora al cretaci és una novel·la d’acció trepidant, amb una bona dosi d’humor, plena de situacions emocionants, amb uns personatges molt ben traçats, sempre francs, decidits i generosos. El relat, que comença en una excavació paleontològica i mena a una ineludible incursió en èpoques passades, evoca clàssics d’aventures com Jules Verne (Viatge al centre de la Terra), Herbert George Wells (La màquina del temps) o Arthur Conan Doyle (El món perdut), i també en els ritmes narratius propis dels còmics i de les més notables pel.lícules d’aventures actuals.

El jurat ha estat format per Sara Moyano i Pere Martí, en representació d’Editorial Barcanova, i els escriptors Miquel Rayó i Antònia Vicens. Al premi s’hi han presentat un total de 13 obres.

Des de la seva primera edició l’any 1981, el Premi Guillem Cifre de Colonya ha donat suport a la literatura infantil i juvenil en català, i ha publicat fins aquest moment trenta obres d’autors com ara Joaquim Carbó, Josep Francesc Delgado, Lolita Bosch, Rosa Maria Colom, Pere Rosselló, Miquel Ferrà, Pere Morey, Miquel Rayó, Xavier Vernetta, Rubèn Montañá, Toni Sans, Miquel Arguimbau i Daniel Arguimbau. La majoria d’aquestes obres han esdevingut lectura habitual dels lectors més joves, i han format part també de la selecció de llibres amb que treballen els centres educatius de l’àmbit de la nostra llengua.