Joan Bustos ha estat el guanyador en la modalitat infantil,
amb l’obra Fina Ensurts, una història que parla, al cap i a la fi,
d’assumir qui ets per convertir-te en el millor que pots esdevenir:
tu mateix o tu mateixa.

Aina Sastre ha estat la guanyadora en la modalitat juvenil,
amb l’obra Quan arriba el moment, una novel·la
que ens parla de tots els terratrèmols que sacsegen el món
dels adolescents, suspès en un delicat equilibri.

 

Joan Bustos, guanyador infantil Fina Ensurtsjoanok

 Va nèixer a Mataró, és filòleg de formació i professor de Secundària. Ha publicat diversos contes i dues novel·les: Música amagada (Barcanova, 2011) i Pa sucat amb somnis (Animallibres, 2015), destinats sempre a nens i a adolescents. Ha guanyat el premi Enric Valor de literatura juvenil 2015 per la novel·la Paraules de Júlia.

Fina Ensurts

Lectors a partir de 10 anys

La Fina és bufona, molt bona nena i ho aprova tot, però això és un gran problema. Per què? Perquè en el món on viu, Espantilàndia, cal ser lleig, mala persona i suspendre-ho tot per no ser friqui.

Cansada que els companys la insultin dient-li guapa i neta, voldria parlar-ne amb la tutora, la senyoreta Unglots. Però aquesta està massa preocupada per fer-se la manicura i xatejar amb el seu promès zombi, que li ha robat el cor (i no és una manera de parlar). Un dia, quan la nena arriba a casa, els pares, en Corduli i l’Horrorosa, li proposen un viatge cap a un món on ella no serà la rara, on la gent es lleva al matí i es renta i on guapo és un compliment. Marxar a aquest món desconegut li fa por, però potser és la solució a tots els maldecaps.

 

ainaokAina Sastre, guanyadora juvenil Quan arriba el moment

Va néixer a Cerdanyola del Vallès ara fa trenta-tres anys. És llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Barcelona i s’ha format en diferents àmbits de l’educació. Ha combinat sovint aquestes dues categories, audiovisuals i infants, per dur a terme projectes amb infants i joves de diferents edats, com ara videoclips, curtmetratges i el llargmetratge infantil Els nens de Can Cots.

Quan arriba el moment

Lectors a partir de 12 anys.

 La Lili és una adolescent que, com molts joves, se sent genial. Cada matí es lleva amb una sensació molt tendra a l’estómac i amb ganes de canviar i de fer el món millor; també l’hi ajuda el fet d’estar enamorada… Però no tot és alegria: la seva família es desfà i, a més a més, ella està tenint uns malsons massa reals i terrorífics. La Lili lluitarà pels seus ideals, per la seva família i per les seves relacions, però no està tan segura de sortir amb el cor intacte un cop ha descobert en els seus orígens una història de bruixes. Una novel·la amb un rerefons de fantasia.

 

El Jurat

El Jurat està format per les persones següents:

Josep Albanell, president del Jurat; escriptor.
Carme Fonoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.
Pere Martí, escriptor i assessor literari.
Sara Moyano, secretària del Jurat; cap del Departament de Projectes d’Editorial Barcanova.
Meritxell Ral, llibretera de la secció d’infantil i juvenil de la llibreria La Central del Raval.

El PREMI BARCANOVA DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL està destinat a fomentar la creació literària en llengua catalana, adreçat específicament als lectors infantils i juvenils de tots els territoris de parla catalana, amb la voluntat de difondre el gust per la lectura i potenciar la creació de lectors.

El Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil va néixer amb l’esperit de fomentar la creació literària en llengua catalana. A més de la publicació de les obres guanyadores, el Premi té una dotació econòmica de 10.000 € per al guanyador de cada una de les dues modalitats.

En aquesta edició s’hi ha presentat 58 obres: 24 en la modalitat infantil i 34 en la modalitat juvenil.

D’acord amb les Bases del Premi, el jurat ha reconegut també la qualitat literària de les següents obres:

L’àliga perduda dels nazis

La Trementina i les plagues de la maga Urtica

A part de la remuneració econòmica que comporta, el Premi va acompanyat d’una escultura. L’obra, titulada Lletres al Vent, representa la força de la literatura movent el vaixell de la nostra societat i està dissenyada per l’artista Miquel Aparici.

 

El guanyadors d’altres convocatòries:

El soldat que parlava amb els cruecs, de Xavier Bertran (2002)

Al-Rhazes, el metge de la talaia, d’Antoni Oliver Ensenyat (2003)

El manuscrit de les bèsties, de Jordi Folck (2004)

Akanuu, l’arquer persa, de Maria Carme Roca (2005)

Un petó de mandarina, d’Eulàlia Canal (2006)

Llàgrimes sobre Bagdad, de Gemma Pasqual i Escrivà (2007)

El pou darrere la porta, de Josep Sampere (2008)

Tramuntana a la granja! de Carles Sala i Vila (2009)

La lluna de gel, de Santi Baró (2010)

L’estrany, de Jordi Sierra i Fabra (2011)

Mil revolts, de Maria Mercè Roca (2012)

La nit de la papallona, de Margarida Aritzeta (2013)

La botiga de mascotes extraordinàries (2014). Modalitat infantil

Diumenge al matí, al peu del salze (2014). Modalitat juvenil.