girolab

Girolab és un projecte organitzat per Ninsclub i la Universitat de Girona (UdG), juntament amb la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D UdG), que combina contes i ciència.

Aquesta iniciativa, que està adreçada a nens i nenes d’entre 6 i 12 anys, planteja un repte molt motivador: relacionar la història d’un conte amb un experiment científic!

Girolab vol promoure i fomentar tant la literatura com la ciència. Mitjançant el treball en equip i destacant la innovació i la creativitat, es pretén despertar la curiositat dels infants tant pel que fa a la literatura com a la ciència.

El fet diferenciador d’aquesta innovadora proposta rau en la importància que atorga a l’espai per a la reflexió i al procés pel qual els lectors descobreixen les relacions entre diferents camps de coneixement.

Així mateix, Editorial Barcanova presenta dues col·leccions, de mans de les seves autores, Carlota Iglesias i Àngels Ribas: (Ninsclub) «Temps a l’escola» i «Temps per divertir-se», que apleguen uns magnífics contes amb els quals es desenvolupa el projecte Girolab.

La lectura de cada conte ens permet descobrir idees que podem relacionar amb experiments. Us en proposem algunes, encara que, de ben segur, se us en poden acudir moltes més.

 

1464082En el conte La nit de primavera, l’escola està engalanada amb flors de mil colors.

Experiment científic: Com ho podem fer perquè el vermell es transformi en taronja? Proveu d’afegir un colorant de color vermell a l’aigua i després afegiu-n’hi un de color groc.

 

1464086En el conte El lladre de paraules, veiem com de cop i volta els llibres perden les paraules i les lletres.

Experiment científic: Heu provat mai de veure què passa si feu una lletra de porexpan i la poseu en un bol amb líquid de despintar les ungles?

 

 

1464093En el conte Tu tens pigues i jo botons, descobrim que tots som iguals i a la vegada diferents.

Experiment científic: Penseu que les vostres mans són idèntiques? Si les encareu, veureu que són idèntiques, però, si les sobreposeu, no!

 

 

1464083En el conte L’illa sense arrels surt una balena. Heu pensat mai per què les balenes resisteixen tan bé el fred?

Experiment científic: Feu la prova. Apliqueu una capa gruixuda de vaselina a la mà i introduïu-la dins d’una bossa de plàstic. Ara teniu un guant que us protegirà del fred, com el greix de la pell de les balenes!

 

 

1464086En el conte La màquina menjapors, veiem com la màquina menjapors transforma les pors en coses boniques.

Experiment científic: Ompliu un pot d’aigua fins a la meitat i a continuació afegiu-hi unes 10 gotes de iode; comprovareu que l’aigua queda ben fosca. Tot seguit tireu-hi un raig d’aigua oxigenada, remeneu i comprovareu què passa!

 

1464094En el conte Sempre al teu costat, llegim que el record és una manera de sentir una persona a prop; no la veiem però la tenim present.

Experiment científic: escriviu una paraula en un paper amb suc de llimona i, quan el paper sigui sec, escalfeu-lo amb un assecador de mà i comprovareu que passa una cosa ben curiosa.

 

 

El contes estan il·lustrats per L’Emma Reixach, la Lia Bertran i Gemma Riba. L’apartat músical és a càrrec Aleix Tarrés i Dani Alonso.

Per obtenir més informació de Girolab 2015

Per obtenir més informació de la col·lecció Temps a l’escola

Per obtenir més informació de la col·lecció Temps per divertir-se