rodolinshoriz1

 

 

«Rodolins, rodolins» vol ser una alenada d’aire fresc a l’hora de despertar la curiositat natural de la primera infància. No és pas res absolutament nou, no, perquè la idea de combinar text amb fotografia i il·lustració es pot considerar una derivació dels imatgiaris tradicionals. Una derivació, però, que va més enllà, perquè «Rodolins, rodolins» pretén d’oferir dos elements fonamentals en l’aprenentatge de la lectura global: d’una banda el text, format per rodolins, i de l’altra les imatges, amb fotografies i il·lustracions.

Pel que fa al text escrit, de la mà de l’autor Pere Martí, hem triat els rodolins perquè es consideren la base de la introducció a la poesia, tant en el món escolar com en la tradició popular i familiar, ja que són una font d’aprenentatge i motivació molt útil i diversa: permeten memoritzar amb facilitat, gràcies a la rima, tenen un ritme que en facilita la recitació, són breus i, per tant, ajuden a la síntesi, són divertits, aporten vocabulari i transmeten i difonen la nostra tradició popular.

Respecte a les imatges, el primer que hem de tenir en compte és que l’infant haurà d’aprendre a interpretar-les des de ben petit, abans d’aprendre a llegir i tot. L’haurem d’ajudar a preguntar-se què es veu en aquella fotografia, però, encara més, què hi ha en aquell dibuix, i a adonar-se que és una visió, una interpretació personal, subjectiva, feta per l’il·lustrador.

Per això hem volgut presentar estretament lligats el text, les fotografies i les il·lustracions, que són fonamentals a l’hora d’aprendre a llegir textos i imatges, a l’hora d’aprendre a llegir globalment. Com que els adults (mestres, pares, avis…) són imprescindibles en aquest procés d’aprenentatge, ens ha semblat que podia ser un bon recurs presentar a doble pàgina els elements fonamentals de la lectura global: el rodolí, reproduït en lletra lligada i en lletra de pal, la fotografia i el dibuix.

Aquests són els dos primers títols:

Rodolins, rodolins – Els oficis

Rodolins per descobrir què s’amaga darrere algunes professions.

Il·lustracions de Mercè Galí.

Rodolins, rodolins – Animals salvatges

Rodolins per descobrir algunes de les característiques més significatives d’alguns animals salvatges

Il·lustracions de Núria Feijoó.

 Ja pots veure l’interior d’aquest llibres