LALLANÇA 1

El lladre de paraules és un nou títol de la  col·lecció «Temps a l’escola», de les gironines Carlota Iglesias i Àngels Ribas, amb les il·lustracions de Lia Bertran, que va ser un dels cinc títols més votats de la 4a edició de la Llança de Sant Jordi en la modalitat infantil i juvenil, campanya organitzada per Òmnium Cultural.

Els llibres d’aquesta col·lecció treballen els diferents aspectes de l’educació dels nens i nenes en l’àmbit escolar i familiar mitjançant
el foment de la lectura. Des d’un vessant interdisciplinari, els
seus protagonistes, en Julià i l’Abril viuran tota mena d’experièncparaulesies,
moments, situacions i aventures dins l’àmbit escolar.

Els llibres incorporen un conte o una llegenda, d’un país diferent del nostre, que té relació amb la història que expliquen, algunes propostes musicals molt senzilles per fer a casa i a l’escola, i una petita guia didàctica per ampliar coneixements i comprovar el nivell de comprensió lectora.

El lladre de paraules. L’Abril, en Julià i els seus amics de l’escola troben un ocell ferit. De seguida li busquen un lloc adient per tenir-lo i curar-lo, però, quan sembla que l’ocell ja s’ha refet de les ferides, perd el seu cant. Els nostres amics li hauran de retornar la llibertat perquè pugui recuperar la seva veu. Diuen que el lladre ha tornat a les Terres de Llevant, perquè en el poble de Xerra-que-xerra les paraules comencen a emmudir. Per resoldre l’enigma, l’Abril i en Julià hauran de prendre una decisió difícil.

El conte tracta de reconèixer el sentiment de l’egoisme i mirar què es pot fer per transformar-lo en una acció positiva, lluny de buscar només el propi benefici. La valentia rau a no ser egoista. També ens explica com és de difícil prendre una decisió quan no ens agrada! Imagineu-vos què han de sentir l’Abril, en Julià i els seus amiguets quan s’adonen que s’han transformat en lladres de paraules pel sol fet de buscar només el seu propi interès! El rerefons de la història té a veure amb la llibertat. La història ens ajuda a fer-nos adonar de la importància de la llibertat i de la llengua per tal de no oblidar-nos de qui som.

Un altre llibre de la col·lecció és La nit de primavera.  Una nit a l’any, només una, quan tota la ciutat dorm, a l’escola de l’Abril i en Julià, mestres i alumnes celebren una nit molt especial… Aquest és un conte que ajudarà, tant l’escola com les famílies, a parlar de la primera nit que els infants han de dormir fora de casa amb motiu de les colònies o altres sortides i que sovint provoca en els més petits inseguretats i pors.