classics

«Clàssics a Mida» és una col·lecció de grans textos de la literatura universal i catalana adaptats amb unes característiques que de ben segur us seran interessants. Volem apropar els clàssics als lectors joves.

Amb aquesta col·lecció podrem descobrir de quina manera els clàssics ens diuen encara avui, com és de vigent la seva temàtica i com han influït en el teatre, el cinema, la pintura o el còmic. Es tracta de textos fidels a la riquesa estilística de cada obra i amb una extensió accessible, amb il·lustracions a tot color.

Aquests llibres tenen una estructura que ajuda a la comprensió del text, dividida en: Una introducció, que avança alguns dels temes i de les característiques de l’obra, Notes a peu de pàgina per definir expressions o conceptes i un Apèndix, que conté la biografia de l’autor i la seva producció, informació sobre el text, comentaris sobre altres edicions…

Entre els diferents títols hi podreu trobar clàssics universals com ara Oliver Twist, Romeu i Julieta o Capitans intrèpids i clàssics catalans com Mar i cel i El castell dels Tres Dragons.

El castell dels Tres Dragons és una de les obres més populars i conegudes del teatre còmic català del seu temps. Adaptada per Pere Martí i Bertran, es tracta d’una paròdia dels drames romàntics d’arrel medieval. L’adaptació que se n’ha fet és molt fidel a l’original de Serafí Pitarra. Volem destacar-ne dos aspectes: està adaptada a la normativa del català modern i està transcrita en prosa, ja que l’original és en vers.

Podem emmarcar l’estrena de l’obra original (1865), que va tenir lloc al teatre Odeon de Barcelona, just en la dècada en què el Romanticisme català inicia la seva etapa triomfant que acabaria amb la consolidació de la Renaixença.

Una obra, doncs, que cal incloure-la, en el Romanticisme, com a corrent artístic literari, i en la Renaixença, com a moviment cultural de recuperació de la llengua i de la cultura catalanes. L’autor ja hi incorpora elements de la tradició popular com ara: llegendes, cançons, jocs, dites i refranys.

Aquesta obra va arribar a ser tant popular que va donar nom a l’edifici del cafe-restaurant de l’Exposició Universal de 1888, obra de Lluís Domènech i Montaner. Enguany se celebra la commemoració del 175è aniversari del naixement de Serafí Pitarra, autor d’El castell dels Tres Dragons i El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) reivindicarà la figura d’aquest autor dins el seu programa d’activitats.