Guanyadors del 14è Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil

Joan Bustos ha estat el guanyador en la modalitat infantil,
amb l’obra Fina Ensurts, una història que parla, al cap i a la fi,
d’assumir qui ets per convertir-te en el millor que pots esdevenir:
tu mateix o tu mateixa.

Aina Sastre ha estat la guanyadora en la modalitat juvenil,
amb l’obra Quan arriba el moment, una novel·la
que ens parla de tots els terratrèmols que sacsegen el món
dels adolescents, suspès en un delicat equilibri.

 

Joan Bustos, guanyador infantil Fina Ensurtsjoanok

 Va nèixer a Mataró, és filòleg de formació i professor de Secundària. Ha publicat diversos contes i dues novel·les: Música amagada (Barcanova, 2011) i Pa sucat amb somnis (Animallibres, 2015), destinats sempre a nens i a adolescents. Ha guanyat el premi Enric Valor de literatura juvenil 2015 per la novel·la Paraules de Júlia.

Fina Ensurts

Lectors a partir de 10 anys

La Fina és bufona, molt bona nena i ho aprova tot, però això és un gran problema. Per què? Perquè en el món on viu, Espantilàndia, cal ser lleig, mala persona i suspendre-ho tot per no ser friqui.

Cansada que els companys la insultin dient-li guapa i neta, voldria parlar-ne amb la tutora, la senyoreta Unglots. Però aquesta està massa preocupada per fer-se la manicura i xatejar amb el seu promès zombi, que li ha robat el cor (i no és una manera de parlar). Un dia, quan la nena arriba a casa, els pares, en Corduli i l’Horrorosa, li proposen un viatge cap a un món on ella no serà la rara, on la gent es lleva al matí i es renta i on guapo és un compliment. Marxar a aquest món desconegut li fa por, però potser és la solució a tots els maldecaps.

 

ainaokAina Sastre, guanyadora juvenil Quan arriba el moment

Va néixer a Cerdanyola del Vallès ara fa trenta-tres anys. És llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Barcelona i s’ha format en diferents àmbits de l’educació. Ha combinat sovint aquestes dues categories, audiovisuals i infants, per dur a terme projectes amb infants i joves de diferents edats, com ara videoclips, curtmetratges i el llargmetratge infantil Els nens de Can Cots.

Quan arriba el moment

Lectors a partir de 12 anys.

 La Lili és una adolescent que, com molts joves, se sent genial. Cada matí es lleva amb una sensació molt tendra a l’estómac i amb ganes de canviar i de fer el món millor; també l’hi ajuda el fet d’estar enamorada… Però no tot és alegria: la seva família es desfà i, a més a més, ella està tenint uns malsons massa reals i terrorífics. La Lili lluitarà pels seus ideals, per la seva família i per les seves relacions, però no està tan segura de sortir amb el cor intacte un cop ha descobert en els seus orígens una història de bruixes. Una novel·la amb un rerefons de fantasia.

 

El Jurat

El Jurat està format per les persones següents:

Josep Albanell, president del Jurat; escriptor.
Carme Fonoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.
Pere Martí, escriptor i assessor literari.
Sara Moyano, secretària del Jurat; cap del Departament de Projectes d’Editorial Barcanova.
Meritxell Ral, llibretera de la secció d’infantil i juvenil de la llibreria La Central del Raval.

El PREMI BARCANOVA DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL està destinat a fomentar la creació literària en llengua catalana, adreçat específicament als lectors infantils i juvenils de tots els territoris de parla catalana, amb la voluntat de difondre el gust per la lectura i potenciar la creació de lectors.

El Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil va néixer amb l’esperit de fomentar la creació literària en llengua catalana. A més de la publicació de les obres guanyadores, el Premi té una dotació econòmica de 10.000 € per al guanyador de cada una de les dues modalitats.

En aquesta edició s’hi ha presentat 58 obres: 24 en la modalitat infantil i 34 en la modalitat juvenil.

D’acord amb les Bases del Premi, el jurat ha reconegut també la qualitat literària de les següents obres:

L’àliga perduda dels nazis

La Trementina i les plagues de la maga Urtica

A part de la remuneració econòmica que comporta, el Premi va acompanyat d’una escultura. L’obra, titulada Lletres al Vent, representa la força de la literatura movent el vaixell de la nostra societat i està dissenyada per l’artista Miquel Aparici.

 

El guanyadors d’altres convocatòries:

El soldat que parlava amb els cruecs, de Xavier Bertran (2002)

Al-Rhazes, el metge de la talaia, d’Antoni Oliver Ensenyat (2003)

El manuscrit de les bèsties, de Jordi Folck (2004)

Akanuu, l’arquer persa, de Maria Carme Roca (2005)

Un petó de mandarina, d’Eulàlia Canal (2006)

Llàgrimes sobre Bagdad, de Gemma Pasqual i Escrivà (2007)

El pou darrere la porta, de Josep Sampere (2008)

Tramuntana a la granja! de Carles Sala i Vila (2009)

La lluna de gel, de Santi Baró (2010)

L’estrany, de Jordi Sierra i Fabra (2011)

Mil revolts, de Maria Mercè Roca (2012)

La nit de la papallona, de Margarida Aritzeta (2013)

La botiga de mascotes extraordinàries (2014). Modalitat infantil

Diumenge al matí, al peu del salze (2014). Modalitat juvenil.

 

És TEMPS de NADAL Gaudeix d’aquestes festes amb llibres

1498107El llibre joc de l’Àngels Navarro, Imatgiari, és una recomanació divertida i estimulant, amb un munt de combinacions d’imatges i de paraules. Un llibre per a infants que presenta diverses imatges acompanyades del nom corresponent. Aquesta mena de llibres es coneixen tradicionalment amb el nom d’imaginaris o d’imatgiaris.

Imatgiari aplega imatges especialment escollides, molt motivadores i properes als més petits, i té un valor afegit: amb aquest llibre es poden fer infinitat de jocs girant tan sols els fulls! Jugar junts és una de les millors maneres de compartir experiències i relacionar-se.

Pere Martí, en els llibres de la col·lecció
Rodolins, rodolins, ens ofereix una selecció de 1464092 1464091rodolins amb molt de ritme que faciliten la recitació i la memorització. Els llibres estan adreçats als més petits i ofereixen dos elements fonamentals per a l’aprenentatge de la lectura global: d’una banda, el text escrit amb lletra lligada i lletra de pal, i de l’altra les imatges, amb fotografies i dibuixos.

Els darrers dos títols d’aquesta col·lecció són Nadal, il·lustrat per Cristina Zafra, per gaudir de les festes nadalenques i conèixer les tradicions més arrelades, i Les joguines il·lustrat per Roser Matas, amb els quals els infants descobriran algunes de les joguines més divertides que existeixen…

El Nadal també pot ser temps d’aventura…

1464096De la mà de follet l’Oriol, un personatge entranyable i valent creat per l’Òscar Sardà, l’infant viurà un munt d’aventures en les quals l’estimació i la cura de la natura són sempre presents. En aquesta darrera aventura, El follet Oriol i els pèsols màgics, l’Oriol s’endinsa en el bosc a la recerca del seu amic Jan, però es troba amb una sorpresa amb què no comptava: haurà d’afrontar un gran repte si vol tornar a casa.

Les aventures del follet Oriol estan especialment recomanades per fer una lectura acompanyada amb els lectors més petits.

Si parlem d’aventures, cal fer esment dels àlbums il·lustrats1464097
de l’Alexander Steffensmeier i protagonitzats per la Florentina, una vaca molt peculiar que, a part de pasturar li interessen moltes altres coses. La vaca Florentina, és un personatge que ajudarà els infants a descobrir com és la vida en una granja i, alhora estimar els animals.

En La Florentina juga a fet a amagar, la darrera de les aventures de la nostra vaca, la Florentina, juga a aquest joc amb la resta d’animals de la granja. A la cerca del millor amagatall, s’amaga dalt d’un arbre. Però no serà pas fàcil aconseguir fer-la baixar de l’arbre. S’atrevirà a saltar? Qui la rescatarà?

 

1498106

 

L’Arman Dubrobny, el protagonista de sèrie Sóc un animal, pateix un accident doble quan la combinació dels poders del Trasmutador Distanciatiu en què treballa el seu pare i l’Equalitzador Pirohomeostàtic que ha creat la seva mare el transportarà a l’altra punta de món convertit en… Ep, això no es pot dir!

L’Arman era un noi com qualsevol altre bé, com qualsevol altre no, perquè té com a mascota en Tim, un lèmur amb una gran capacitat per ficar-se en embolics i arrossegar l’Arman. Però les coses han canviat tant que ara gaudeix d’un poder molt especial…

Hi ha un dolent pel mig, el Vladimir Zhirkov, que fa les coses encara més complicades. És un home amb intencions ¿fosques?

Un viatge inesperat i L’Arman i la fàbrica podrida són les dues primeres aventures que han escrit Llort i Macip i que ha il·lustrat en Càmara.

Per a mans inquietes:

1498089 1498095 1498096 1498097

 

 

 

 

 

Si el que voleu és fer treballs manuals i compartir bons moments, amb els llibres de la col·lecció Així de fàcil, és molt senzill. Seguiu pas a pas les instruccions dels llibres Animals d’origami, Pastes i galetes, Reutilitza i dissenya i Polseres de moda, i aconseguiu magnífiques creacions. Trobareu un munt d’idees i de creacions originals.

Per als més actius:1498108

L’Estel Marín i la Carlota Cirera ens presenten una nova edició d’El bloc de Nadal, una proposta per gaudir del temps lliure amb activitats per cercar, aparellar, resseguir, classificar, pintar, comptar, escriure, unir, fer laberints… i cantar alguna nadala!

Amb adhesius.

 

Per acabar, volem recomanar-vos dues novetats
de la col·lecció Mots Vius:

1401138

 

 

Paraules de menjar i beure, de Joaquim Carbó, amb il·lustracions de Teresa Martí. Frases fetes i maneres de dir sobre el menjar i el beure que mereixen ser ben vives, però que no usem sovint. Un homenatge, de l’autor a tots aquells que han conservat tantes paraules i expressions populars de la nostra cultura.

Paraules nouvingudes, d’Anna Gasol i Teresa Blanch, il·lustrat per Carles Arbat. Hi ha paraules antigues, estranyes o amables que provenen d’altres llengües, les quals podrem descobrir seguint les peripècies d’un viatge organitzat força distret!