Rubèn Montañá i Dolors Garcia i Cornellà guanyadors del 13è Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil

 

capçalera

 

 

En la modalitat infantil, el premiat ha estat el jove autor Rubèn Montañá, amb l’obra La botiga de mascotes extraordinàries, una faula sobre les relacions entre els humans i els animals, que convida a reflexionar sobre alguns dels nostres costums més arrelats.

En la modalitat juvenil, la premiada ha estat, l’autora gironina Dolors Garcia i Cornellà amb l’obra Diumenge al matí, al peu del salze, una novel·la d’intriga, de secrets i d’assetjaments silenciosos, escrita amb un estil acurat que aconsegueix reflectir unes relacions juvenils en estat pur.

El Premi Barcanova de literatura infantil juvenil va néixer fa tretze anys amb l’esperit de fomentar la creació literària en llengua catalana. A més de la publicació de les obres guanyadores, el Premi té una dotació econòmica de 10.000 € per al guanyador de cada una de les dues modalitats.

Entre els guanyadors de les diverses edicions hi ha noms tan coneguts com Maria Mercè Roca, Joan de Déu Prats o Jordi Sierra i Fabra, i d’altres que no ho eren tant però que ara ja són escriptors imprescindibles en la literatura infantil i juvenil del nostre país.

El jurat, presidit per l’escriptora Maria Carme Roca, de les obres guanyadores, ha destacat el següent: de La botiga de mascotes extraordinàries, l’atmosfera fantàstica i alhora versemblant, i de Diumenge al matí, al peu del salze, l’estil directe, precís i  simbòlic.

El lliurament del Premi tindrà lloc la segona quinzena del mes de març, coincidint amb la publicació de les obres guanyadores.

LA BOTIGA DE MASCOTES EXTRAORDINÀRIES

Lectors a partir de 8 anys.

A qui no li agradaria tenir una mascota? Pots triar i remenar; n’hi ha per a tots els gustos: de peludes, de pelades, amb plomes, amb escates, amb bec, amb morro, rosegadores, ovípares, omnívores, carnívores, herbívores i ovolactovegetarianes. Però, si decideixes anar a buscar el teu animal de companyia a la botiga de mascotes extraordinàries, pot ser que, la nova adquisició et faci ballar el cap d’allò més i, fins i tot, que t’obligui a emprendre un viatge ple d’aventures com mai no havies imaginat.

A cavall entre l’humor, l’aventura, la fantasia i la ciència-ficció, la novel·la humanitza un seguit d’animals. Es planteja el fet que ser amo o mascota no sempre depèn de qui sosté la corretja o de qui és més o menys pelut, sinó més aviat de qui té menys escrúpols. En arribar a aquest punt, el lector es preguntarà si la intel·ligència i la consciència humanes són realment superiors a les de la resta d’animals, tal com estem acostumats a pensar.

Rubèn Montañá

Va néixer a Badalona l’any 1983. Ha estudiat Arts Gràfiques i Disseny (s’ha especialitzat en il·lustració) i va iniciar els estudis de Belles Arts a la Universitat de Barcelona, els quals van ser interromputs pel seu ingrés a l’Institut del Teatre de Barcelona. És membre fundador de la companyia EGOS teatre, on ha participat com a actor i com a membre de l’equip creatiu. La botiga de mascotes extraordinàries és la seva tercera obra i ha rebut els premis Ciutat d’Olot (2008) i Josep Maria Folch i Torres (2013).

 

DIUMENGE AL MATÍ, AL PEU DEL SALZE

Lectors a partir de 14 anys.

Cinc anys després d’haver acabat la Primària, una colla de companys i companyes són convocats per Facebook a la mateixa casa rural on van dur a terme les colònies de fi de curs. Alguns ja treballen i d’altres continuen amb els estudis. Durant un cap de setmana viuran plegats, aïllats de la resta del món, compartint vivències i sentiments, i amb l’objectiu de desenterrar la capsa que van enterrar després d’omplir-la amb una sèrie d’objectes i escrits que simbolitzaven el passat i el futur que es començaven a construir.

La capsa amb els secrets, enterrada al costat del riu, destapa sentiments contraposats. Hi ha qui la vol obrir per aclarir els malentesos i els complexos que l’han perseguit al llarg d’aquests cinc anys, i hi ha qui no ho vol de cap de les maneres, perquè això significaria posar al descobert la seva part més obscura.

Dolors Garcia i Cornellà

Va néixer a Girona, l’any 1956. És llicenciada en Psicologia i autora de llibres de literatura infantil i juvenil amb més d’una seixantena de títols publicats. Està convençuda que els llibres que es llegeixen els primers anys de vida són els que conformen la base de l’imaginari de les persones i els que fomentaran i conservaran l’interès per la lectura. Ella mateixa, de petita, va ser una lectora insaciable i conserva la majoria de llibres que llegia aleshores, perquè creu que, des dels primers anys de vida, la construcció d’una biblioteca personal és essencial. Ha rebut la majoria de premis literaris de literatura infantil i juvenil del país.

Podeu consultar tota la informació relacionada amb de Premi Barcanova del nostre web.

 

 

PER SANT JORDI NO POTS BADAR: UNA ROSA I UN LLIBRE CAL REGALAR.

stjordi2015 2

 

 

PER SANT JORDI NO POTS BADAR:

UNA ROSA I UN LLIBRE CAL REGALAR.

Llibres per no parar de llegir

Drac draguet i Per l’abril, llibres i roses mil, dues propostes ben originals que apropen els infants a la diada de Sant Jordi d’una manera diferent!

Si el que us agraden són els rodolins, les endevinalles, les dites o els haikus, el vostre llibre és El rebost de Sant Jordi, però, si el que voleu és descobrir que no tots els dracs són ferotges i voleu fer-ho en anglès l’opció és Dragons, princesses and roses.

Tu tens pigues i jo, botons, un conte per descobrir que les persones només som diferents per fora; per dins tots som iguals!

La cuina d’en Sam i la seva família, una proposta pensada per als petits grans xefs que somien en l’arròs amb llet, en el pollastre a l’estil Kentucky o en el pastís de xocolata, xocolatíssim… Encén el llum de la cuina, lliga’t el davantal i atreveix-te a posar en pràctica aquest divertit receptari per a autèntics xefs.

Reutilitza i dissenya. Aquest llibre t’ensenya com fer catorze creacions originals a partir d’objectes quotidians. Segueix pas a pas les instruccions, crea objectes ben bonics i posa a prova la teva creativitat.

Polseres de moda. Descobreix més de deu propostes irresistibles de polseres de l’amistat, polseres shamballa, polseres brasileres…  Segueix pas a pas les instruccions; no hi haurà cap model que se’t resisteixi i crearàs joies úniques.

La botiga de mascotes extraordinàries. A qui no li agradaria tenir una mascota? Pots triar i remenar; n’hi ha per a tots els gustos: de peludes, de pelades, amb plomes, amb escates, amb bec, amb morro, rosegadores, ovípares, omnívores, carnívores, herbívores i ovolactovegetarianes. Però, si decideixes anar a buscar el teu animal de companyia a la botiga de mascotes extraordinàries, pot ser que la nova adquisició et faci ballar el cap d’allò més i, fins i tot, que t’obligui a emprendre un viatge ple d’aventures com mai no havies imaginat. (13è Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil. Modalitat infantil.)

Diumenge al matí, al peu del salze. Una colla d’antics companys de classe són convocats, a través del Facebook, a la mateixa casa rural on van estar de colònies de fi de curs cinc anys enrere. Durant un cap de setmana viuran plegats i aïllats de la resta del món amb l’objectiu de desenterrar una capsa que llavors van omplir amb objectes personals que simbolitzaven el passat i el futur. Hi ha qui la vol obrir per aclarir els malentesos i els complexos que l’han perseguit al llarg d’aquests cinc anys i hi ha qui no ho vol fer de cap de les maneres perquè això significaria posar al descobert la seva part més obscura. (13è Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil. Modalitat juvenil).

Xènia, #KeepCalm i fes un tuit. Estàs pendent tota l’estona del mòbil? Aguantes la respiració fins que no reps una resposta? Ets de Twitter o de WhatsApp? La Xènia no s’acaba de decidir. Mira la pantalla totalment hipnotitzada. Continua esperant impacient un WhatsApp d’en Carles, mentre la vida se li va complicant: un accident de moto, un amic misteriós al Twitter… i les papallones a l’estómac que no paren de ballar. El seu lema: #KeepCalm.

Tria el teu llibre!

Feliç dia de Sant Jordi a tothom.

 

 

 

 

 

L’auca del senyor Esteve. Santiago Rusiñol.

1403018Hi ha personatges literaris que han esdevingut arquetips, que representen un comportament determinat, una actitud davant el món. Don Juan, per una banda, és l’amant de la conquesta per la conquesta, el col·leccionista de dones privat en qualsevol compromís sentimental; els shakesperians Otel·lo i Hamlet, per l’altra, han esdevingut, respectivament, els símbols de la gelosia i del dubte… i el senyor Esteve ha passat a ser el menestral per excel·lència, el botiguer preocupat només pel negoci i per fer diners, incapaç de comprendre els canvis socials, l’art o qualsevol cosa que no estigui relacionada amb el seu petit univers.

Veí del barri de la Ribera, on trobem la merceria La Puntual, el senyor Esteve, de Santiago Rusiñol, és un personatge immòbil en una Barcelona canviant a la qual costa d’adaptar-se, que té a dins de casa l’element pertorbador en la persona d’en Ramonet, besnét de la saga, que acabarà destruint el seu món.

Santiago Rusiñol, que com tants joves de la generació modernista, va voler allunyar-se de la tradició familiar, va publicar L’auca del senyor Esteve l’any 1907, uns quants anys abans de la normativització de Pompeu Fabra. De tota manera, cal dir que Rusiñol mai no va acabar de trobar-se còmode amb les normes fabrianes i acostumà a tirar sempre pel dret. En aquesta edició, amb adaptació de Miquel Pujadó i il·lustracions de Josep Rodés, hem mirat de mantenir el saborós regust popular de la seva prosa i dels seus diàlegs, malgrat que hem normalitzat l’ortografia, la gramàtica i el lèxic.

Els Tallers interdisciplinaris de clàssics literaris, conduïts per l’escriptor Miquel Pujadó, donen l’oportunitat de conèixer el context de les obres i dels seus autors.

L’objectiu dels tallers és apropar els clàssics als lectors joves, descobrir de quina manera ens parlen encara avui, com és de vigent la seva temàtica i com han influït en el teatre, el cinema, la pintura o el còmic.

Ja podeu començar a llegir!

Xènia, #KeepCalm i fes un tuit. Gemma Pasqual torna a connectar amb els lectors joves.

1498098 2Amb en Carles estudiant a Londres, a poc a poc la Xènia comença a sentir-se atreta pel seu nou seguidor a Twitter. Mentrestant, a l’institut els alumnes s’alcen en peu de guerra: els professors han prohibit l’ús del mòbil! I, per si fos poc, la Xènia un dia que anava amb moto té un accident i ha d’anar amb crosses. Les coses s’emboliquen per a la Xènia a ritme de tuits!

Has conegut mai ningú per internet? Més encara, has conegut mai ningú a través de Twitter? La Xènia sí. Per si no en tenia prou amb el WhatsApp, ara s’ha aficionat a tuitejar les frases de les pel·lícules i dels llibres que li agraden més. Ella és NAMI logo_twitter_color@GATALLADRE. Fins que, un dia, comença a rebre retuits d’un desconegut que es fa dir @Joker…

El seu lema:#KeepCalm

Banda sonora de Xènia. #KeepCalm i fes un tuit.

“Sovint ens queixem que els joves estan enganxats als mòbils; jo crec que estan enganxats a les persones que hi ha al darrere. Ben igual que la protagonista de les novel·les Xènia, tens un WhatsApp i Xènia, #KeepCalm i fes un tuit. La Xènia mira la pantalla del mòbil totalment hipnotitzada. L’aparell li indica que en Carles o en Joker… estan en línia. Li sembla sentir les campanetes. De tant que ho desitja, les té ficades al cap. No està boja; és amor, un sentiment nou per a ella, que tan aviat li fa volar mil papallones a l’estómac com li fa mal”. Gemma Pasqual

 

 

Cyrano de Bergerac

1403017D’ençà de la seva estrena, l’any 1897 a París, l’èxit de Cyrano de Bergerac no ha fet sinó créixer, fins a esdevenir una de les obres de teatre franceses més populars de tots els temps. Capaç de fer-nos passar en pocs segons de la rialla a les llàgrimes, no deixa ningú indiferent. L’èxit de Cyrano de Bergerac, a França i a l’estranger, va ser immediat i perdurable. Cyrano va esdevenir un personatge arquetípic, com Hamlet o Don Quixot.

Edmond Rostand va saber crear —tot i que es va basar en un referent real, l’escriptor Cyrano de Bergerac— un personatge inoblidable: fatxenda i, alhora, tendre; duelista i bel·licós, però d’una gran noblesa; hàbil tant amb l’espasa com amb la paraula; profundament enamorat, però acomplexat per un nas excessiu. I, sobretot, capaç del sacrifici més gran: ell resta a l’ombra mentre el ben plantat, però poc brillant, Christian regala les seves paraules i el seu enginy i és qui aconsegueix l’amor de la bellíssima i, en un inici, superficial Roxana.

Actors tan importants com Pierre Dux, Jean-Paul Belmondo, José Ferrer i Gérard Depardieu han encarnat Cyrano de Bergerac en el teatre i en el cinema. A Catalunya encara es recorda la gran creació que en va fer Josep Maria Flotats l’any 1985, amb una admirable versió en vers signada per Xavier Bru de Sala.

Cyrano de Bergerac va ser escrita en vers—concretament, en alexandrins (versos de 12 síl·labes, molt complexos). Però aquesta versió adaptada per Miquel Pujadó i il·lustrada per Jordi Vila Delclòs, de la col·lecció «Clàssics a Mida», és prosificada, tot i que, evidentment, no hem volgut ni hem pogut prescindir ni del ritme ni de la rima en la balada.

Els Tallers interdisciplinaris de clàssics literaris, conduïts per l’escriptor Miquel Pujadó, donen l’oportunitat de conèixer el context de les obres i dels seus autors.

L’objectiu dels tallers és apropar els clàssics als lectors joves, descobrir de quina manera ens parlen encara avui, com és de vigent la seva temàtica i com han influït en el teatre, el cinema, la pintura o el còmic.

Ja podeu començar a llegir!

Per si voleu saber més dels llibres i dels tallers d’aquesta col·lecció