L’insòlit viatge de Jerónimo de Ayanz

1498079Després de Número 5. El submarí perdut, Lluís Llort i Oriol Malet tornen amb una nova aventura de Nuno, Silvana i Agripina: L’insòlit viatge de Jerónimo de Ayanz una novel·la amb molt d’humor, elements científics i fantasia.

De nou una història trepidant amb tots els ingredients per ser un altre èxit! Nuno Peixoto (el prota, aficionat a ficar-se en embolics i encreuar els dits perquè el treguin), acompanyat per la seva companya, Silvana Darinka (la noia, ara la prota, aficionada a solucionar els problemes dels altres), i per Agripina Benedita Constança de Barbosa Cunha de Santa Maria (arxivera jubilada, aficionada a caminar de pressa i a buscar emocions; com més fortes, millor), viatgen fins a Itàlia.

A la falda de la muntanya de Gran Sasso hi ha un laboratori científic internacional amb problemes i… una màquina!

Un cop allà, les preguntes es van acumulant, com la neu que els envolta. Hi ha una velocitat més elevada que la de la llum? Si és així, qui vol impedir que se sàpiga?

I no s’acumulen només les preguntes; també les emocions, sobretot quan Nuno i Silvana s’aventuren fins a l’Àfrica en cerca d’un mineral anomenat coltan i es troben amb la dura realitat d’una zona amb conflictes de tota mena.

Alguns personatges reals, com en l’aventura anterior, treuen el nas en la novel·la:

Leonardo da Vinci

Conegut com a: el Gran Leonardo

Va fer una mica de tot… És possible, que, tot i la seva activitat frenètica i creadora, trobés temps fins i tot per pentinar el gat (mentre ho feia, va idear una pinta de gats, un gronxador i un sistema per treure’s la brutícia de sota les ungles). Hi ha qui ho pot fer tot!

Jerónimo de Ayanz i Beaumont

Conegut com: el viatger

Va ser soldat, cosmògraf, músic, escriptor però especialment se’l va considerar el Leornardo da Vinci navarrès gràcies a la quantitat d’invents visionaris que va idear, com ara màquines de vapor, submarins, aire condicionat, potabilitzadors d’aigua… És possible que, al llarg de l’aventura se’l pugui conèixer de molt a prop.

Es poden fer viatges en el temps? Quina opinió tindria de la nostra època un home avançat a la seva com va ser Jerónimo de Ayanz?

Les respostes són dins d’aquest llibre. Bé, algunes.

Pots començar mirant el book trailer o llegint el primer capítol de l’obra.

La màquina menjapors

La majoria dels nens i de les nenes tenen o han tingut por en algun moment. La millor manera de vèncer-la és parlar del tema dins l’àmbit familiar i també dins l’escolar. Parleu amb els més petits sobre les seves pors i comenteu-los que tenir algunes pors és cosa habitual i que tots en tenim alguna de tant en tant.

La literatura infantil està plena de propostes que ens ajuden a canalitzar i a parlar d’aquesta emoció que tant amoïna els nostres infants. La màquina menjapors ens dóna l’oportunitat de fer-ho, des d’una perspectiva diferent, ja que les autores parteixen de la base que totes les emocions són bones i que el que cal fer és entendre-les.

En Daniel, el protagonista del conte, ja sap que tots tenim por d’alguna cosa: d’estar sols, de les tempestes, dels sorolls forts, però ell no pot evitar tenir-ne de la foscor quan se’n va a dormir. Per aquest motiu decideix construir una màquina que es mengi totes les pors.

D’aquesta manera descobreix que tenir por no és dolent, perquè la pot transformar en coses boniques, però sobretot s’adona que tot sol la pot vèncer!

A Carlota Iglesias i Àngels Ribas, les autores del conte, ja feia temps que els rondava pel cap aquesta narració, perquè els seus fills les han tingut en vetlla unes quantes nits quan tenien por!

Al final del conte trobareu un apartat de suggeriments amb diferents propostes pensades per fer-les durant dos moments diferents de la lectura: abans de llegir i després.

maquina

La tardor ja ha arribat! I tot comença a canviar de color.

Podem gaudir de la tardor de moltes maneres. Per als més petits tenim dues propostes:

 

Comença la tardor!, de Cinta Arasa i il·lustrat per Marta Álvarez. Fins a tres anys. Un conte rimat, pensat com un petit àlbum il·lustrat, que convida els infants a observar què passa en la natura durant aquesta estació i quines tradicions hi tenen relació.

 

El sol aviat se’n va.

Cauen fulles sense parar.

Catifa marró…

És la tardor!

 

El bloc de la tardor, de Carlota Cirera. A partir de cinc anys. Un llibre d’activitats per gaudir de l’estació en la qual els protagonistes són el bosc, les fulles, els bolets, els esquirols, els mussols, les castanyes, els panellets i les carbasses!

El bloc té 48 fitxes amb activitats molt divertides, com ara endevinalles, mots encreuats, sudokus, laberints, mandales, el joc de les set diferències o receptes! Fitxes El Bloc de la tardor

Amb adhesius i amb cartolines per pintar i retallar.

La tardor és una estació plena de sorpreses!