El lladre de paraules

LALLANÇA 1

El lladre de paraules és un nou títol de la  col·lecció «Temps a l’escola», de les gironines Carlota Iglesias i Àngels Ribas, amb les il·lustracions de Lia Bertran, que va ser un dels cinc títols més votats de la 4a edició de la Llança de Sant Jordi en la modalitat infantil i juvenil, campanya organitzada per Òmnium Cultural.

Els llibres d’aquesta col·lecció treballen els diferents aspectes de l’educació dels nens i nenes en l’àmbit escolar i familiar mitjançant
el foment de la lectura. Des d’un vessant interdisciplinari, els
seus protagonistes, en Julià i l’Abril viuran tota mena d’experièncparaulesies,
moments, situacions i aventures dins l’àmbit escolar.

Els llibres incorporen un conte o una llegenda, d’un país diferent del nostre, que té relació amb la història que expliquen, algunes propostes musicals molt senzilles per fer a casa i a l’escola, i una petita guia didàctica per ampliar coneixements i comprovar el nivell de comprensió lectora.

El lladre de paraules. L’Abril, en Julià i els seus amics de l’escola troben un ocell ferit. De seguida li busquen un lloc adient per tenir-lo i curar-lo, però, quan sembla que l’ocell ja s’ha refet de les ferides, perd el seu cant. Els nostres amics li hauran de retornar la llibertat perquè pugui recuperar la seva veu. Diuen que el lladre ha tornat a les Terres de Llevant, perquè en el poble de Xerra-que-xerra les paraules comencen a emmudir. Per resoldre l’enigma, l’Abril i en Julià hauran de prendre una decisió difícil.

El conte tracta de reconèixer el sentiment de l’egoisme i mirar què es pot fer per transformar-lo en una acció positiva, lluny de buscar només el propi benefici. La valentia rau a no ser egoista. També ens explica com és de difícil prendre una decisió quan no ens agrada! Imagineu-vos què han de sentir l’Abril, en Julià i els seus amiguets quan s’adonen que s’han transformat en lladres de paraules pel sol fet de buscar només el seu propi interès! El rerefons de la història té a veure amb la llibertat. La història ens ajuda a fer-nos adonar de la importància de la llibertat i de la llengua per tal de no oblidar-nos de qui som.

Un altre llibre de la col·lecció és La nit de primavera.  Una nit a l’any, només una, quan tota la ciutat dorm, a l’escola de l’Abril i en Julià, mestres i alumnes celebren una nit molt especial… Aquest és un conte que ajudarà, tant l’escola com les famílies, a parlar de la primera nit que els infants han de dormir fora de casa amb motiu de les colònies o altres sortides i que sovint provoca en els més petits inseguretats i pors.

 

 

SANT JORDI 2014

BibliotecaBarcanova 2D’entre totes les propostes per a la diada de Sant Jordi volem destacar els següents:

Per als més petits, El bloc de Sant Jordi i The Sant Jordi Activity Book, amb un munt de divertides i engrescadores activitats com ara dibuixar, pintar, enganxar, retallar… per preparar la diada amb temps i gaudir de la festa!

El lladre de paraules, una història tendra d’uns nens que ajuden a la recuperació del cant d’un ocell ferit, acompanyada d’unes magnífiques il·lustracions.

Menja’ns a la primavera, un llibre molt divertit que farà que us familiaritzeu amb les fruites i les verdures de primavera: les cireres, la pastanaga, el bròquil. Aprendreu com es cultiven, quines són les seves propietats, quines curiositats amaguen i, sobretot, com és de sa menjar-ne!
A més, trobareu unes receptes ben originals perquè us ho passeu d’allò més bé cuinant, i les instruccions per fer un hort urbà.

La Florentina es constipa, una nova aventura de la nostra vaca preferida, que no pot quedar-se quieta ni quan està refredada.

També els llibres premiats en la darrera convocatòria del Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil: la novel·la juvenil La nit de la papallona, de Margarida Aritzeta i el relat infantil Ningú és un zombi! de Jordi Folck.

També destaquem el darrer llibre de Gemma Pasqual Xènia, tens un Whatsapp. Vosaltres sou dels qui esteu tota l’estona pendents del mòbil? Sou dels qui aguanteu la respiració fins que no rebeu una resposta? Prioritzeu un missatge de WhatsApp a qualsevol altra cosa?

Una novetat destacada: 1714 Fineixi la nació amb glòria… Un llibre de Miquel Solé. Aquest text narra els fets més significatius d’aquest moment històric transcendental i les conseqüències per el present i al futur de la història de Catalunya.

Història de Catalunya per a joves (…i no tan joves): El Museu d’Història de Catalunya i Editorial Barcanova han concebut aquest llibre com una primera aproximació al coneixement del nostre passat.

Bon Sant Jordi a tothom!

 

Menja’ns

plantillamenjans

 

Des de les diferents administracions i entitats relacionades amb la salut i l’educació s’han encetat diverses campanyes per fomentar la vida saludable i, en especial, el consum de fruites i verdures entre els més petits.

Doncs amb aquest objectiu neix la col·lecció MENJA’NS, una col·lecció formada per 4 títols. Menja’ns a la primavera és el primer; els seus autors són, Joan Antoja i Anna M. Matas i l’il·lustrador és l’Òscar Sardà.

Volem fomentar l’hàbit saludable de consum de fruites i verdures de proximitat i fer-ho d’una manera senzilla i divertida. Com és d’important per a la salut que els infants (i tothom!) mengem fruites i verdures! Tots coneixem les dades preocupants de l’obesitat infantil.

La col·lecció també vol destacar la importància de la relació que hi ha entre les verdures i les fruites que mengem habitualment, i el territori. Infants, joves i adults no som conscients que moltes fruites i verdures provenen de lluny o de molt lluny (productes exòtics) i pensem que la terra produeix, al llarg de l’any, tota mena de fruits, i perdem la noció de “producte de temporada”.

El llibre a més de facilitar informació sobre les fruites i les verdures de cada estació i el calendari de collita, inclou dites, curiositats, receptes i suggeriments relacionats amb les fruites i les verdures, com també els beneficis que aquestes aporten.

El projecte MENJA’NS també vol transmetre la importància del medi ambient, respectar-lo i donar a conèixer les maneres tradicionals de conrear “de tota la vida”, així com el conreu ecològic, i cridar l’atenció sobre algunes possibilitats d’autoconreu, com es fa en moltes escoles (l’hort escolar) o en l’àmbit familiar (l’hort urbà).interior

La Pruna i en Gerd, els seus protagonistes, són els personatges que ens acompanyaran al llarg dels diferents apartats del llibre. Són dos joves pagesos molt sensibilitzats pels productes de territori i de proximitat i pel conreu de productes ecològics.

Els apartats del llibre:

L’hort i la parada

A l’inici del llibre hi trobem dues il·lustracions: una d’un hort amb els conreus propis de l’estació i una altra amb una parada de venda; d’aquesta manera, els infants podran veure els productes abans de la seva collita, amb la Pruna i en Gerd fent les feines pròpies de pagès i, tot seguit, una parada de fruites i verdures com les del mercat o de la botiga de ciutat o poble. Aquí podrem descobrir quins són els productes propis de temporada; en aquest cas, de la primavera.

Fitxes de les fruites i les verdures

De cada fruita i verdura que hem vist a la parada i a l’hort hi ha una fitxa molt completa, amb les dades de cultiu (floració, fruit…), les principals varietats, el consum òptim, les curiositats, els beneficis que aporta per a la salut, els plats culinaris bàsics, algunes dites tradicionals…

El tema: Mengem equilibradament!

Aquest apartat explica, de manera molt entenedora, la importància de fer una alimentació equilibrada. Aprendrem que cal menjar de tot perquè no ens manqui cap nutrient i, també, amb quina freqüència hem de consumir els aliments per tenir una salut de ferro!

L’experiència: Fem un hort urbà!

Gairebé qualsevol lloc és apte per fer-hi un hort. Descobrirem els detalls més bàsics per muntar un hort a casa i cultivar, nosaltres mateixos, les fruites i verdures que després consumirem. No es necessiten gaires coses: amb il·lusió, ganes i quatre consells, l’èxit és a tocar.

Les receptes

La Pruna ens ensenyarà a fer un parell de receptes molt senzilles, divertides i, sobretot, boníssimes. L’una es fa amb una fruita molt pròpia de la primavera que, de ben segur, us agrada molt: les cireres. I l’altra amb una de les verdures més conegudes arreu del món: les pastanagues. Us en llepareu els dits!

Glossari

En aquest apartat final hi trobareu un petit recull amb algunes paraules relacionades amb els textos, les quals potser són una mica tècniques. Perquè no s’escapi res!