La nit de la papallona i Ningú és un zombi! dues històries de premi.

12è Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil.papallona

La nit de la papallona, de Margarida Aritzeta una novel·la valenta i atrevida que atrapa els lectors juvenils i adults.

«Qui és en Željko?», pregunten a la M.. Ella no els ho dirà, no els dirà res. Li han pres el mòbil, li han pres tot el que portava a la bossa i li han fet posar aquesta bata horrible que li arriba més avall dels genolls. No els pensa parlar del seu quadern de cançons, ni de les nits a la platja, vora els penyasegats i entre els margallons, no els parlarà de les seves ganes de volar lluny de la brutícia de cada dia i ser feliç. No els parlarà d’en Željko, ni molt menys d’en Ricky, ni de la ràbia que li fa veure’s aquí, amb aquesta colla de tarats que no sap ni qui són. Que ningú no s’ho pensi, que parlarà. Mira què et dic, jo: tra-la-la-la-la-la-la. Mira que no t’escolto, que no et sento. Tra-la-la-la-la…

Margarida Aritzeta

Nascuda a Valls el 1953, és escriptora i professora de la Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat Rovira i Virgili. Ha estat guardonada amb els premis Víctor Català i Sant Joan de novel·la.

premi2014

 

 

Ningú és un zombi!, de Jordi Folck, una història transgressora i plena d’humor per a infants.zombi

El Waldemar Izczyszyn arriba al nostre país procedent dels països de l’Est, i aviat els seus nous companys d’escola s’adonaran que el noi no és com ells: no té dents ni sang, quan no perd un braç perd la rialla, fins i tot sembla que no té nom —a casa seva l’anomenen Ningú—. I totes aquestes diferències faran que molts acabin perdent el cap.

Jordi Folck

Nascut a Reus l’any 1961, ha estat guardonat amb vuit premis literaris (Carmesina, Guillem Cifré de Colonya, Barcanova o Folch i Torres, entre altres). Ha desenvolupat diverses trajectòries paral·leles a la d’escriptor com ara la fotografia o la interpretació.

 

 

Més informació del Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil.

 

Sents les dues campanetes…? Tens un WhatsApp

Gemma Pasqual i Escrivà, guanyadora de nombrosos premis literaris i autora de llibres com ara, Roger lo Pelat, Llàgrimes sobre Bagdad,  La relativitat danomenar-se Albert, 650 puntades… ens sorprèn, una vegada més, amb un nou llibre, divertit i actual: Xènia, tens un whatsapp.

Es tracta d’una novel·la que connecta, des del primer moment, amb els joves i els adults i que ens fa pensar com les noves tecnologies ens condicionen en el nostre dia a dia i, més concretament, en les nostres relacions!

Estàs pendent tota l’estona del mòbil? Aguantes la respiració fins que no reps una resposta? T’esprems el cervell amb la qüestió del «doble check» i prioritzes un missatge de WhatsApp a qualsevol altra cosa?

La Xènia ho fa. Mira la pantalla totalment hipnotitzada. L’aparell li indica que en Carles està en línia. Espera impacient perquè aparegui a la part superior de la pantalla el gerundi del verb escriure. Li sembla sentir les campanetes. De tant que ho desitja, les té ficades al cap. No està boja; és amor, un sentiment nou per a ella, que tan aviat li fa volar mil papallones a l’estómac com la turmenta. En la seva vida res no és el que sembla, però ella, que sempre es queixa del final de les pel·lícules, aquesta vegada, que és la protagonista, està ben decidida a triar el final… O potser ho faràs tu?

Sí, el lector pot escollir el final d’aquesta història,
triant entre dos finals possibles
:–SS o bé :–)

Viu els clàssics!!!

classics

«Clàssics a Mida» és una col·lecció de grans textos de la literatura universal i catalana adaptats amb unes característiques que de ben segur us seran interessants. Volem apropar els clàssics als lectors joves.

Amb aquesta col·lecció podrem descobrir de quina manera els clàssics ens diuen encara avui, com és de vigent la seva temàtica i com han influït en el teatre, el cinema, la pintura o el còmic. Es tracta de textos fidels a la riquesa estilística de cada obra i amb una extensió accessible, amb il·lustracions a tot color.

Aquests llibres tenen una estructura que ajuda a la comprensió del text, dividida en: Una introducció, que avança alguns dels temes i de les característiques de l’obra, Notes a peu de pàgina per definir expressions o conceptes i un Apèndix, que conté la biografia de l’autor i la seva producció, informació sobre el text, comentaris sobre altres edicions…

Entre els diferents títols hi podreu trobar clàssics universals com ara Oliver Twist, Romeu i Julieta o Capitans intrèpids i clàssics catalans com Mar i cel i El castell dels Tres Dragons.

El castell dels Tres Dragons és una de les obres més populars i conegudes del teatre còmic català del seu temps. Adaptada per Pere Martí i Bertran, es tracta d’una paròdia dels drames romàntics d’arrel medieval. L’adaptació que se n’ha fet és molt fidel a l’original de Serafí Pitarra. Volem destacar-ne dos aspectes: està adaptada a la normativa del català modern i està transcrita en prosa, ja que l’original és en vers.

Podem emmarcar l’estrena de l’obra original (1865), que va tenir lloc al teatre Odeon de Barcelona, just en la dècada en què el Romanticisme català inicia la seva etapa triomfant que acabaria amb la consolidació de la Renaixença.

Una obra, doncs, que cal incloure-la, en el Romanticisme, com a corrent artístic literari, i en la Renaixença, com a moviment cultural de recuperació de la llengua i de la cultura catalanes. L’autor ja hi incorpora elements de la tradició popular com ara: llegendes, cançons, jocs, dites i refranys.

Aquesta obra va arribar a ser tant popular que va donar nom a l’edifici del cafe-restaurant de l’Exposició Universal de 1888, obra de Lluís Domènech i Montaner. Enguany se celebra la commemoració del 175è aniversari del naixement de Serafí Pitarra, autor d’El castell dels Tres Dragons i El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) reivindicarà la figura d’aquest autor dins el seu programa d’activitats.

 

 

La Vella Quaresma

Ai… quina disbauxa!!!! No pot ser tant de sarau!!!!

Com alguns de vosaltres ja sabeu, avui arriba la Vella Quaresma i amb una puntada de peu fa fora en Carnestoltes!

Després d’una setmana de festa i disbauxa, avui, Dimecres de Cendra, enterrarem la sardina i començarà la Quaresma, que en la nostra tradició la representem amb el personatge de la Vella Quaresma, una dona velleta ben peculiar, amb set cames, tantes com setmanes falten perquè arribi la Setmana Santa.

Cada setmana de la Quaresma va perdent una cama fins que arriba la Pasqua!!!

Amb unes divertides il·lustracions del llibre  La Vella Quaresma podrem descobrir què li agrada a la Vella Quaresma… sobretot l’ordre i la tranquil·litat!