Guanyadors del 14è Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil

Joan Bustos ha estat el guanyador en la modalitat infantil,
amb l’obra Fina Ensurts, una història que parla, al cap i a la fi,
d’assumir qui ets per convertir-te en el millor que pots esdevenir:
tu mateix o tu mateixa.

Aina Sastre ha estat la guanyadora en la modalitat juvenil,
amb l’obra Quan arriba el moment, una novel·la
que ens parla de tots els terratrèmols que sacsegen el món
dels adolescents, suspès en un delicat equilibri.

 

Joan Bustos, guanyador infantil Fina Ensurtsjoanok

 Va nèixer a Mataró, és filòleg de formació i professor de Secundària. Ha publicat diversos contes i dues novel·les: Música amagada (Barcanova, 2011) i Pa sucat amb somnis (Animallibres, 2015), destinats sempre a nens i a adolescents. Ha guanyat el premi Enric Valor de literatura juvenil 2015 per la novel·la Paraules de Júlia.

Fina Ensurts

Lectors a partir de 10 anys

La Fina és bufona, molt bona nena i ho aprova tot, però això és un gran problema. Per què? Perquè en el món on viu, Espantilàndia, cal ser lleig, mala persona i suspendre-ho tot per no ser friqui.

Cansada que els companys la insultin dient-li guapa i neta, voldria parlar-ne amb la tutora, la senyoreta Unglots. Però aquesta està massa preocupada per fer-se la manicura i xatejar amb el seu promès zombi, que li ha robat el cor (i no és una manera de parlar). Un dia, quan la nena arriba a casa, els pares, en Corduli i l’Horrorosa, li proposen un viatge cap a un món on ella no serà la rara, on la gent es lleva al matí i es renta i on guapo és un compliment. Marxar a aquest món desconegut li fa por, però potser és la solució a tots els maldecaps.

 

ainaokAina Sastre, guanyadora juvenil Quan arriba el moment

Va néixer a Cerdanyola del Vallès ara fa trenta-tres anys. És llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Barcelona i s’ha format en diferents àmbits de l’educació. Ha combinat sovint aquestes dues categories, audiovisuals i infants, per dur a terme projectes amb infants i joves de diferents edats, com ara videoclips, curtmetratges i el llargmetratge infantil Els nens de Can Cots.

Quan arriba el moment

Lectors a partir de 12 anys.

 La Lili és una adolescent que, com molts joves, se sent genial. Cada matí es lleva amb una sensació molt tendra a l’estómac i amb ganes de canviar i de fer el món millor; també l’hi ajuda el fet d’estar enamorada… Però no tot és alegria: la seva família es desfà i, a més a més, ella està tenint uns malsons massa reals i terrorífics. La Lili lluitarà pels seus ideals, per la seva família i per les seves relacions, però no està tan segura de sortir amb el cor intacte un cop ha descobert en els seus orígens una història de bruixes. Una novel·la amb un rerefons de fantasia.

 

El Jurat

El Jurat està format per les persones següents:

Josep Albanell, president del Jurat; escriptor.
Carme Fonoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.
Pere Martí, escriptor i assessor literari.
Sara Moyano, secretària del Jurat; cap del Departament de Projectes d’Editorial Barcanova.
Meritxell Ral, llibretera de la secció d’infantil i juvenil de la llibreria La Central del Raval.

El PREMI BARCANOVA DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL està destinat a fomentar la creació literària en llengua catalana, adreçat específicament als lectors infantils i juvenils de tots els territoris de parla catalana, amb la voluntat de difondre el gust per la lectura i potenciar la creació de lectors.

El Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil va néixer amb l’esperit de fomentar la creació literària en llengua catalana. A més de la publicació de les obres guanyadores, el Premi té una dotació econòmica de 10.000 € per al guanyador de cada una de les dues modalitats.

En aquesta edició s’hi ha presentat 58 obres: 24 en la modalitat infantil i 34 en la modalitat juvenil.

D’acord amb les Bases del Premi, el jurat ha reconegut també la qualitat literària de les següents obres:

L’àliga perduda dels nazis

La Trementina i les plagues de la maga Urtica

A part de la remuneració econòmica que comporta, el Premi va acompanyat d’una escultura. L’obra, titulada Lletres al Vent, representa la força de la literatura movent el vaixell de la nostra societat i està dissenyada per l’artista Miquel Aparici.

 

El guanyadors d’altres convocatòries:

El soldat que parlava amb els cruecs, de Xavier Bertran (2002)

Al-Rhazes, el metge de la talaia, d’Antoni Oliver Ensenyat (2003)

El manuscrit de les bèsties, de Jordi Folck (2004)

Akanuu, l’arquer persa, de Maria Carme Roca (2005)

Un petó de mandarina, d’Eulàlia Canal (2006)

Llàgrimes sobre Bagdad, de Gemma Pasqual i Escrivà (2007)

El pou darrere la porta, de Josep Sampere (2008)

Tramuntana a la granja! de Carles Sala i Vila (2009)

La lluna de gel, de Santi Baró (2010)

L’estrany, de Jordi Sierra i Fabra (2011)

Mil revolts, de Maria Mercè Roca (2012)

La nit de la papallona, de Margarida Aritzeta (2013)

La botiga de mascotes extraordinàries (2014). Modalitat infantil

Diumenge al matí, al peu del salze (2014). Modalitat juvenil.

 

12è PREMI BARCANOVA DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL

Avui, divendres 13 de desembre, en un acte presidit per la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, a la seu del Foment de les Arts i del Disseny (FAD) a Barcelona, hem donat a conèixer els guanyadors del 12è Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil.

 La guanyadora

ha estat Margarida Aritzeta,
amb l’obra juvenil El vol de la papallona.

 De l’obra guanyadora, el Jurat del Premi ha destacat el següent: Es tracta d’una obra valenta i atrevida que atraparà els lectors joves. El text té un punt de duresa, però està tractat amb una prosa molt elaborada.

El finalista

ha estat Jordi Folck, amb l’obra infantil Ningú.

De l’obra finalista, el Jurat del Premi ha destacat el següent: La transgressió i l’humor de l’argument. Un text que tracta el tema de la diversitat a través dels ulls dels lectors infantils.

L’enhorabona als guanyadors!!!NOU_Logo_PremiBarcanova

Encara hi sou a temps! Termini: 3 de setembre!

Ens van arribant els originals que es presenten a la 12ª convocatòria del Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil d’enguany. El termini per presentar les obres és el 3 de setembre.

Són moltes les històries que s’han “convertit” en llibre.

Per consultar les bases del Premi de la convocatòria 2013!

https://blog.barcanovainfantilijuvenil.cat/wp-content/uploads/2013/08/Bases-Premi-2013.pdf

 

Ahir va tenir lloc la presentació del llibre La Serpentina i l’antiga família, de Miquel Pujadó, finalista de l’11è Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil.

L’acte es va celebrar a la seu d’Abacus de Terrassa, a la botiga ubicada en un dels edificis modernistes de la ciutat que havia albergat el Casino.

Miquel Pujadó i el seu amic, l’escriptor Enric Larreula, ens van presentar el llibre La Serpentina i l’antiga família, una història plena d’humor, amb uns personatges peculiars i un fil històric adequat a l’edat dels lectors.

L’autor, a més a més d’acompanyar-nos amb una cançó, ens va donar la seva opinió respecte a aquesta extrafolària i divertida història:

Escrivint La Serpentina i l’antiga família m’he divertit moltíssim imaginant una colla d’éssers molt especials, que, mentre dormien durant tres segles, s’han «perdut» esdeveniments importants, canvis culturals i socials, progressos, avenços científics, tecnològics… He volgut que la història fos dinàmica i emocionant, però també l’he esquitxada amb abundants tocs d’humor, i he buscat que el lector s’identifiqués ben aviat amb els personatges i se’ls fes seus.

També vam tenir el privilegi de poder gaudir de la companyia de l’il·lustrador d’aquesta història plena d’humor, Saul Daru’, arquitecte, il·lustrador, animador…

Deixem constància també dels membres del jurat que el van premiar: Teresa Mañà, com a presidenta, i els membres Anna Gasol, Montse Ballaró, Xavier Hernàndez, Pere Martí, Dolors Madrenas, Roser Zúñiga i Sara Moyano.

I també de la seva valoració: L’autor d’aquesta història infantil ha utilitzat elements clàssics de la literatura fantàstica i els ha tractat amb humor i originalitat.

Més informació sobre el Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil

serpentina

 

 

 

 

MIL REVOLTS, de Maria Mercè Roca, obra guanyadora del Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil

El Jurat del Premi va valorar la seva gran consistència literària, en la qual la tendresa i humanitat, la versemblança dels personatges i la relació intergeneracional, plena de sentiments, no deixen indiferent ningú.

Ressenya de la novel·la

És el viatge de tres personatges que formen part de dues generacions  –l’avi Genís, el seu nét Albert i la seva companya d’institut, la Neus–, a la recerca de la senyoreta Isabel, un antic amor perdut d’en Genís. Es tracta d’una dona que sempre tenen a tocar però que no acaben de trobar mai, que se’ls esmuny i els fa anar cada vegada més lluny, en un periple casolà però intens de tres dies que els porta de Girona a Gandesa, de Gandesa a Tremp i de Tremp a Girona, en un 4L atrotinat.

Al costat de la il·lusió d’en Genís per tornar a viure l’amor de la seva vida, hi trobem l’evolució dels sentiments de l’Albert, que primer són de ressentiment envers el seu avi en particular i d’incomprensió i menyspreu envers la gent gran en general, però que després canviaran, fins al punt que ell mateix es convertirà en el més gran defensor de la decisió del seu avi i, a més, en un senyal de maduresa: serà capaç de guardar un secret.

cobertamiltrevolts1

 

 

La Serpentina i l’antiga família, de Miquel Pujadó, és la novel·la finalista del Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil.

Perquè passeu una molt bona estona!

Els protagonistes d’aquesta història són cobertauna família de bruixots que, cada vegada que volen fugir dels embolics en què es veuen involucrats, han de fer una gran dormida que dura tres segles.

En aquesta història la família es veu obligada a fer una gran dormida per culpa d’una malifeta de la Serpentina, i tres segles després, es despertaran en el nostre món actual. Així coneixerem el pare i la mare, (l’Arnau Antic i la Sarbatana), l’oncle Cornucopi, la tieta Melisandra, en Benvingut –el germanet emprenyador de la Serpentina–, l’Aquil·les –un majordom molt eficient que no és per casualitat que es diu així–, i la mascota de la família: el Viscós.